Szenzációs felfedezés az impotencia legyőzésére

Eye contact…a heightened form of intimacy Close To Real People Morning Young Couple Leisure Activity Young Women Women Females Young Men Men Males Two People Comfortable Copy Space Weekend Activities Adults Only Sex - Single Word Lens Flare Honeymoon Youn
Shot of a young couple sharing an intimate moment in their bedroomhttp://195.154.178.81/DATA/i_collage/pi/shoots/783281.jpg
Vágólapra másolva!
A kisspeptin nevű hormon injekcióban adva helyreállítja a szexuális vágyat a libidóproblémákkal küzdő férfiakban és nőkben egyaránt – adják hírül a londoni Imperial College kutatói.
Vágólapra másolva!

A JAMA Network Open online folyóirat két friss tanulmányt tett közzé a csökkent nemi vággyal (hypoactive sexual desire disorder, HSDD) küzdő férfiak és nők kezelésével kapcsolatban. A HSDD, amely súlyos pszichológiai és szociális terhet ró az érintettekre, a nők kb. 10 százalékát és a férfiak kb. 8 százalékát sújtja világszerte. A londoni Imperial College és az Imperial College Healthcare NHS Trust orvosai és kutatói által kivitelezett és a National Institute for Health and Care Research (NIHR) Imperial Biomedical Research Centre, valamint a brit Medical Research Council által támogatott tanulmányok arról számolnak be, hogy a kisspeptin nevű hormon fokozza a szexuális válaszokat a kezelt nőkben és férfiakban egyaránt.

Forrás: Phanie/VOISIN/PHANIE/Voisin

Mi az a kisspeptin?

A kisspeptin a szervezetünkben természetesen előforduló hormon, amely fokozza más, a reprodukcióban részt vevő hormonok termelődését. A kutatócsoport korábban megmutatta, hogy a normális nemi vággyal rendelkező férfiakban a kisspeptin fokozza a szexuális ingerekre adott választ, és más reproduktív hormonoktól, például a tesztoszterontól függetlenül is serkenti a vonzódásban szerepet játszó agyi útvonalakat. Csökkent nemi vággyal küzdő nőkben és férfiakban most először próbálták ki a hormon hatását.

– fejtette ki Alexander Comninos, a londoni Imperial College anyagcsere-, emésztés- és reprodukciós kutatással foglalkozó részlegének munkatársa, az Imperial College Healthcare NHS Trust konzultáns endokrinológusa és a tanulmány egyik rangidős szerzője. – Miközben a probléma meglehetősen gyakori, a nők számára elérhető kezelési lehetőségek korlátozottak, számottevő mellékhatásokkal bírnak, és néha már a puszta kipróbálásuk is ártalmas. Sajnos mindeközben e kezelések hatékonysága is csekély. A férfiaknak pedig konkrétan semmilyen hatóságilag jóváhagyott opció sem áll a rendelkezésére, és még a láthatáron sincs ilyen. Ezért komoly igény mutatkozik új, biztonságos és hatékonyabb terápiákra, amelyet a problémától sújtott nők és férfiak egyaránt igénybe vehetnek."

– folytatta Comninos. – A férfiakban igazoltuk, hogy a kisspeptin nemcsak az agyra, hanem közvetlenül a pénisz merevségére is pozitív hatással bír. Lényeges, hogy a kisspeptin alkalmazása nyomán egyik nembéli alanyaink sem számoltak be mellékhatásokról, ami kulcsfontosságú a gyógyszerfejlesztés szempontjából. Terveink szerint ezért továbblépünk a kisspeptin terápiás célú felhasználása irányába a pszichoszexuális rendellenességek – pszichológiai természetű, például egyéb magyarázat nélküli libidóhiányból eredő szexuális problémák – terén."

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christophe Gateau

„Mostani tanulmányaink a kisspeptin hatékonyságát, a nemi izgalomra és vonzalomra gyakorolt serkentő hatását felmérő korábbi munkánkra építenek – tette hozzá Waljit Dhillo. – Roppant biztató azt látni, hogy a serkentő hatás nőkben és férfiakban egyaránt érvényesül, noha az ebben szereplő agyi útvonalak – ahogy az várható is volt – némiképp eltértek. Az eredmények összességében alátámasztják, hogy a kisspeptin biztonságos és régóta várt megoldást kínálhat a HSDD által világszerte érintett sok millió ember számára. Alig várjuk, hogy a vizsgálatokat nagyobb léptékben és más pácienscsoportokban is elvégezhessük."

A mostani két tanulmány közül a nőkön végzett vizsgálat egy randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollált kísérlet volt, amely 2020 októbere és 2021 áprilisa között zajlott az Invicro vállalatnál és a londoni Hammersmith Hospitalban. Az adatokat az Imperial College London kutatói elemezték. A kísérletben részt vevő 32 menopauzán át nem esett (19-48 éves) heteroszexuális nő két alkalommal jelent meg a vizsgálati helyszínen; egyik alkalommal kisspeptint, a másik alkalommal placebót kaptak injekcióban. A résztvevők pszichometrikus kérdőíveken számoltak be a hangulatukról és viselkedésükről az injekció beadása előtt és után. A kisspeptin vagy placebo beadását követően a résztvevők agyműködését funkcionális MRI-készülékkel követték nyomon erotikus videók, illetve férfi arcok nézése közben. Kontrollként erotikus tartalom nélküli sportvideókat alkalmaztak.

Forrás: Thinkstock

A csoport eredményei szerint a kisspeptin a nőkben fokozta a szexualitással és vonzódással kapcsolatos agyterületek aktivitását. Az eredmények azt is megmutatták, hogy azok a nők, akik elégedetlenebbek voltak a szexuális funkcióikkal, nagyobb mértékű aktivitásfokozódást mutattak a női nemi vágyban kulcsszerepet játszó agyterületen, a hippokampuszban. Ezen túlmenően a kisspeptin minél inkább aktiválta a hátsó övtekervény agykérgi viselkedésszabályozó régióit a vonzó férfiarcok látványára, a résztvevők annál kevésbé számoltak be szexuális viszolygásról.

S ami legalább ennyire lényeges: a pszichometrikus elemzés alapján a nők a kisspeptin hatása alatt „szexibbnek" érezték magukat, mint a placebóval.

A második, szintén randomizált, kettős-vak kísérletben 32 (21-52 év közötti) heteroszexuális férfi vett részt, akikben a fentiekhez hasonló vizsgálatok mellett a pénisz merevségét is meghatározták. A kísérletek 2021 január és szeptember között zajlottak.

A vizsgálatok igazolták, hogy a kisspeptin egy erotikus videó megtekintése közben jelentősen fokozta a szexualitásban részt vevő agyi hálózat aktivitását, s emellett akár 56 százalékkal növelte a pénisz merevségét a placebóhoz képest.

A nőkhöz hasonlóan a férfiak közül is azoknál mutatkozott meg markánsabban az agyi serkentő hatás, akik elégedetlenebbek voltak csökkent nemi vágyukkal. A pszichometrikus kiértékelés szerint a kisspeptin javított a férfiak „szexszel kapcsolatos örömérzetén".