Közel 1400 kilométert tett meg egy rozmár

rozmár
Kevés hír érkezett Thor mozgásáról a blythi Royal Northumberland Yacht Clubban tett látogatása óta
Vágólapra másolva!
Izlandra érkezett az a rozmár, amely tömegeket vonzott, amikor megjelent Anglia déli és keleti partjainál. A Thor becenévre hallgató állatot Hampshire-ben, North Yorkshire-ben és Northumberlandben is látták, és mindhárom helyszínen óriási lelkesedéssel fogadták
Vágólapra másolva!

A sarkvidéki emlős 2022. decemberében jelent meg az angliai Hampshire-ben, majd Scarborough-ban töltötte az új évet, ezután 110 kilométerrel északabbra azonosították a blythi Royal Northumberland Yacht Club-nál.

Thor mozgásáról azóta kevés hír érkezett, ám pénteken az izlandi Breiðdalsvíkban, Blythtől mintegy 1360 kilométerre észlelték újra.

A British Divers Marine Life Rescue szervezet szerint bizonyos jellegzetességek – az állat elülső uszonyán lévő halvány foltok, amelyek a róla Scarborough-ban készült fényképeken láthatók – megerősíthetik, hogy Thorról van szó.

Kevés hír érkezett Thor mozgásáról a blythi Royal Northumberland Yacht Clubban tett látogatása óta Forrás: Owen Humphreys/PA

– mondta a szervezet szóvivője a The Guardian online portálnak. – Most nagyon örülünk, hogy értesültünk arról, hogy jelenleg Izlandon van.

A jelentések alapján a Thor az Izland keleti partján fekvő Breiðdalsvík-ba érkezett, és egy pontonon kapták lencsevégre.

A rozmár a szakemberek szerint három és öt év között lehet és tömegeket vonzott az észak-yorkshire-i Scarborough-i üdülőhelyre, miután december 30-án észlelték.

A városban tervezett, szilveszteri tűzijátékot is lemondták, hogy ne zavarják meg; Steve Siddons, a városi tanács vezetője, akkor azt mondta, hogy bár nagyon csalódottak, hogy le kellett mondani a tűzijátékot, de a „rozmár jóléte elsőbbséget élvez".

A tudósok elárulták azt is, hogy ez volt az első alkalom, hogy rozmárt észleltek Yorkshire-ben.

Thor emellett több órát töltött a Southampton melletti Calshot tengerpartján, és ellátogatott Hollandiába és a francia Dieppe-be is. Feltételezik, hogy eredetileg a kanadai sarkvidékről indulhatott. Klímaszakértők közben arra figyelmeztettek, hogy az ehhez hasonló megfigyelések gyakoribbá válhatnak a felmelegedő tengerek hatására.