Víz öntötte el a Bika-rétet

búbos vöcsök
A szertartás szépen fokozatosan történik
Vágólapra másolva!
A januárban leesett nagy mennyiségű csapadék nem csak a mezőgazdaság, de legalább ennyire a természetvédelem számára is kedvező hatással lehet, feltöltve a hosszú hónapok óta szárazon álló vizes élőhelyeket, mocsarakat  – tájékoztatta szerkeaztőségünket a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP).
Vágólapra másolva!

A Babócsa település határában elterülő – a nemzeti park és Natura 2000 terület részét is képező – Bika-rét is egy olyan mocsárrét-ligeterdő komplexum, ahol a kedvező természeti állapot eléréséhez az időszakos vízborítás szinte elengedhetetlen.

– tájékoztatott Parrag Tibor, a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársa. – A terület szélén, a kiegyenesített, kimélyített Rinya-patak depóniájába egy zsilip került beépítésre, amelyen keresztül – megfelelően magas vízállás mellett – az erdőben található egykori meder felhasználásával a rét mély fekvésű részei mintegy 20 hektár kiterjedésben eláraszthatók.

Madarak lepték el a területet Forrás: Pinterest

Hozzátette: az elmúlt hetek csapadékos időjárásának hála a Rinya vízszintje annyira megemelkedett, hogy a zsilipeken keresztül fel tudtuk tölteni a rét vízállásos területét, így sokkal kedvezőbb helyzetben várhatjuk a tavasz beköszöntét, mint 2022-ben.

A szakemberek abban bíznak, hogy a vízborítás – egyre csökkenő méretben is – de kitart tavasz végéig, ami nemcsak a rét növényzetének tenne jót, de a sekély, gyorsan felmelegedő víz ideális szaporodóhelyet biztosít a kétéltűeknek (vöröshasú unka, kecskebéka komplex fajai) és a vízi ízeltlábúaknak.

Ezek az időszakos vízállások a tavaszi madárvonulásnak is fontos állomásai: cankók, szalonkák, vöcskök használják táplálkozóhelyként a mocsárrétet.

Ahogy arra a nemzeti park rámutatott, a Bika-réten és a hozzá hasonló vizes élőhelyeken megvalósult rehabilitációk azért nagyon fontosak, mert a megépült zsilipek, árkok segítenek minél jobban kihasználni az egyre ritkábban jelentkező csapadékos időszakokat.