Háromszáz éves, rituális fürdőre bukkantak egy mélygarázs építésénél

mikve
A régészek egy háromszáz éves, fa mikvét tártak fel Lengyelországban
Vágólapra másolva!
A lengyelországi Malopolska régióban, Oświęcim városában végzett ásatások során a szakemberek egy háromszáz éves, fa mikvét tártak fel. Ahogy arra a kutatók emlékeztetnek, a mikve egy olyan fürdőt takar, amelyet rituális merítés céljából használtak, hogy az abban megmerítkezők „elérjék a rituális tisztaságot". A mikve építésére vonatkozó hagyományos szabályok a Tórában és a klasszikus rabbinikus irodalomban meghatározott szabályokon alapulnak.
Vágólapra másolva!

A szöveg leírja, hogy a mikvének természetes forráshoz vagy természetes vízzel rendelkező kúthoz kell csatlakoznia, tehát olyan folyókból és tavakból is táplálkozhat, amelyeknek természetes forrásai vannak.

Bizonyos esetekben az esővízzel töltött ciszterna is megengedett a vízellátásként, de csak addig, amíg a vizet soha nem gyűjtik össze egy edényben.

Az Oświęcim-ben végzett régészeti munkálatok épp egy mélygarázs építését készítették elő, ahol a kutatók a 300 évvel ezelőtti, fából készült mikve mellett egy sor középkori leletet is találtak.

A régészek egy háromszáz éves, fa mikvét tártak fel Lengyelországban Forrás: Boguslaw Kwiecien

– mondta Grzegorz Mądrzycki régész az Oswiecim Naszemiasto című lapnak nyilatkozva, amit a HeritageDaily online tudományos portál idéz. – Az egymást követő földrétegek eltávolítása után azonban kiderült, hogy egy fából készült mikvéről van szó.

A mikve jó állapotban konzerválódott meg, ami szokatlannak számít, mivel a fa általában lebomlik a gombák és a mikroorganizmusok „munkája" miatt. A vizes körülmények végett az oxigén azonban nem tudott behatolni a fába, így a baktériumok sem voltak képesek elszaporodni.

Ahogy arra a szakemberek emlékeztetnek, a zsidók először a 16. század második felében telepedtek le Oświęcim-ben, amikor a város legtöbb épülete fából épült.

A tudósok által felfedezett, fából készült mikve a 17. vagy 18. századból származik, ami történelmi és építészeti értékkel bír az oświęcimi zsidó élet alapvető elemeinek megértéséhez.