Egészen Budapest határáig vándorolt egy fiatal farkas Svájcból

szürke farkas
Az egyed volt a negyedik, amelyről bebizonyosodott, hogy időnként Kaliforniában is megfordul
Vágólapra másolva!
A svájci Grabünden kantonból vándorolt egészen Budapest határáig egy fiatal hím farkas. A Graubündeni Vadászati és Halászati Hivatal által közreadott térkép szerint az állat az elmúlt közel két évben több mint ezer kilométert tett meg.
Vágólapra másolva!

A Gruppe Wolf Schweiz közösségi oldalán közzétett bejegyzés szerint az állat a Graubünden felső részén található Stagias falkából származik. Az M237-es kódjelet viselő, jeladóval ellátott farkas a szakemberek megfigyelése szerint mostanra Magyarországra ért és egészen Budapest határáig vándorolt.

– írta bejegyzésében a Gruppe Wolf Schweiz. – A fiatal farkasok számára természetes, hogy elhagyják a falkájukat és saját területet keresnek, mielőtt elérnék az ivarérettséget, ami általában 22 hónapos korban következik be.

Légvonalban 700, de valójában mintegy 1000 kilométert vándorolt a fiatal farkas Forrás: Gruppe Wolf Schweiz

A szervezet kiemelte, hogy alkalmanként akár hosszú távú vándorlások is megfigyelhetők, de ezeket csak nagyon ritkán lehet pontosan dokumentálni.

Az M237-es farkas ebből a szempontból is egy szerencsés esetnek minősíthető a szakemberek szerint: nemcsak amiatt, hogy sikerült rögzíteni az útját, hanem azért is, mert az állat képes volt ilyen messzire vándorolni anélkül, hogy útközben elpusztult volna.

Ahogy az a közzéadott térképen is jól látszik, számtalan autópályán és folyón kellett átkelnie, hogy mára elérje a magyar főváros határát. A vándorlási távolság légvonalban több mint 700 kilométert jelent, ám ez a valóságban inkább az ezer kilométert éri el.

Az állat rendkívül szerencsés, mert sikerült ilyen messzire vándorolnia anélkül, hogy útközben elpusztult volna (a képünk illusztráció) Forrás: California Wolf Watch

Ahogy a térkép is mutatja, a farkas nem csak egyenesen vándorolt: Bécstől északra, a Dunánál (vagy ezen a területen egy autópályánál) visszafordult, majd több tíz kilométert gyalogolt vissza, hogy végül a Neusiedl-tótól délre lépjen át a magyar határt.

A Gruppe Wolf Schweiz szerint az M237-es vándorlása még nem számít rekordak, de már most az egyik legtávolabbi, mért vándorlásnak számít. A kérdés már csak az, hogy vajon hová fog még eljutni.