Túlvilági, az égből érkező rejtélyes hangokat hallottak Magyarországon - videó

égbolt
A rejtélyes, égből érkező mély hangokra egyelőre még nincsen elfogadható magyarázat
Vágólapra másolva!
Döbbenetes, bizarr hangok ébresztették fel február 15-én szerdán kora reggel több főváros körüli település, így köztük Solymár és Pilisvörösvár lakóit. A mély, leginkább hajókürtre emlékeztető hanghatás – ami egyeseket egyenesen az ítéletnapi harsonák hangjára emlékeztetett –, az égbolt felől érkezett, minden más egyéb kísérőjelenség nélkül. A ijesztő hang először mintegy két másodpercig volt hallható, majd rövid szünetekkel többször is megismétlődött. 2014-ben Esztergom felett volt hasonló jelenség, de az „ítéletnapi kürtszót" már a világ számos pontján észlelték, illetve rögzítették.
Vágólapra másolva!

Borzasztó, kísérteties hangok hallatszottak az égből

Sokan megrémültek 2023. február 15-én szerdán néhány Budapest körüli településen, amikor reggel hat órakor az égből érkező mély hangra figyeltek fel, ami leginkább a hajó, vagy a havasi kürtök hangjához hasonlított.

A rejtélyes, égből érkező mély hangokra egyelőre még nincsen elfogadható magyarázat Forrás: MTI/Komka Péter

A döbbenetes hanghatás pár másodperces szünetekkel többször is megismétlődött.

Kilenc éve, 2014. május 2-án Esztergom lakóit rémítette meg az égből érkező túlvilági hang. Hogy valóban hátborzongató ez a jelenség, azt az esztergomi „ítéletnapi harsonaszóról" készített és a lentebb beágyazott videón bárki meghallgathatja.

2020. március 24-én a szlovák főváros, Pozsony lakóit riasztotta meg a túlvilági morajlás hangja. Erről is készült egy YouTube-ra feltöltött videó, ami lentebb tekinthető, illetve hallgatható meg.

A különleges hanghatásra a tudósok egyelőre még nem találtak minden szempontból elfogadható magyarázatot, noha a világ számos pontján észlelték ezt a sokak számára hátborzongató jelenséget. Az Egyesült Államok területén száz évre visszamenőleg vannak tudományosan is értékelhető feljegyzések erről a jelenségről,

de az égi hangokat Indiában, vagy például Ausztráliában is észlelték már.

Régóta ismert tudományos tény, hogy a földrengéseket, vagy a vulkánkitöréseket gyakran kíséri erős morajlás. Szeizmikus eredetű hanghatás Magyarországról is ismert; az 1956. január 12-én reggel 6 óra 46 perckor Dunaharaszti térségében kipattant, súlyos károkat és halálos áldozatokat is követelő földrengést kísérte erős és mély morajlás.

Az égbőlérkező erős hangok és a szeizmikus, illetve viharjelenségek között sem találtak a tudósok összefüggést Forrás: Elena Elisseeva

Csakhogy, az „égi moraj" teljesen független a szeizmikus eseményektől, a kísérteties hangoknak szemmel láthatóan nincs semmilyen egyéb kísérőjelenségük.

Valószínű, hogy ismeretlen légkörfizikai jelenség állhat a háttérben, de egyelőre még erre sincs bizonyíték

A furcsa jelenség természetesen a tudomány képviselőit is erősen foglalkoztatja. Az Észak-karolinai Egyetem tudóscsoportja még 2020-ban elhatározta, hogy megpróbálja kideríteni a túlvilági hangok eredetét. A kutatók először az Earth Transportable Array (ESTA) szeizmikus adatbázisát használták fel az Amerikai Egyesült Államok területén észlelt hanghatások elemzéséhez, amit összevetettek a 2013-tól észlelt hasonló jelenségekkel.

Egyelőre rejtély az égi hangok eredete Forrás: Curtin News/Curtin University

A tudósok azt remélték, hogy az ESTA-tól átvett szeizmoakusztikus adatok segítségével sikerül elfogadható magyarázatot találniuk e jelenségek eredetére, azonban bebizonyosodott, hogy az égi morajok, valamint a földrengések között nem mutatható ki semmilyen összefüggés. "Általában úgy gondoljuk, hogy ez egy légköri jelenség – nem hisszük, hogy szeizmikus aktivitásból származna" – összegezte még korábban a vizsgálat konklúzióját Eli Bird, a csoport kutatója a Live Science tudományos portálnak.

- fűzte hozzá a szaktudós. A kutatók, akik az Amerikai Geofizikai Unió éves találkozóján mutatták be eredményeiket 2020. december 7-én, az infrahangadatokra - az emberek számára nem hallható alacsony frekvenciájú hangokra - összpontosítottak. Olyan 1 és 10 másodperc közötti jeleket vettek fel, amelyek kivétel nélkül a bejelentett és regisztrált hanghatásokhoz kapcsolódtak.

Az erős infrahangok megbolondíthatják a repülőgépek navigációs műszereit, és komoly szerkezeti sérülést okozhatnak a hajók testében Forrás: Bermuda Triangle

Sajnos azonban nem kerültünk sokkal közelebb a zajok magyarázatához, sem ahhoz, hogy a zajokat vajon a Föld körüli azonos típusú események okozzák-e" – összegezte Eli Bird. A kutatók kiszűrték azokat a hanghatásokat, amelyekről sikerült beazonosítaniuk, hogy nem ismeretlen eredetű természeti okokra, hanem emberi tevékenységre, például a szuperszonikus repülőgépek hangrobbanásaira voltak visszavezethetők.

Egy F-18-as "Superhornet" vadászgép a hanghatár áttörése közben Forrás: Getty Images/2015 Getty Images/Mark Wilson

Olyan lehetőségeket is megvizsgáltak, mint a viharhullámok egy irányba való megerősödését, vagy a szökőárak idején keletkező infrahanghatást, mint az égi hangok keletkezésének potenciális forrásait. Ez sem bizonyult azonban kielégítő magyarázatnak, mivel a hangok igen gyakran messze a tengertől, a szárazföld belsejében, illetve a viharzónáktól távol keletkeztek, nyugodt időjárási körülmények között.

Viharzónáktól távol, nyugodt időben is észleltek már égből érkező mély hangokat Forrás:https://www.sciencenews.org/article/arctic-lightning-climate-change-global-warming

Azt a lehetőséget is megvizsgálták továbbá, hogy a nappali fényben nem, vagy nem jól észlelhető felrobbanó bolidák (erősen felfénylő meteorok, a szerk.) állhatnak-e a jelenség hátterében,

de ezt a hipotézist is el kellett vetniük,

ugyanis ezzel nem lehet megmagyarázni az ismétlődő hanghatásokat, mint amilyen legutóbb a Budapest környékén észlelt jelenségnél is tapasztalható volt.

A Magyar Meteoritikai Társaság (MMT) győri teljes égbolt kamerájának felvétele a 2022 január 13-án kora este felvillant tűzgömbről Forrás: Magyar Meteoritikai Társaság

Az is felvetődött, hogy esetleg a hideg levegő váltja ki ezt a hanghatást, de ezt sem sikerült bizonyítani. Így a tudomány számára egyelőre még megoldatlan az égi hangok rejtélye.