Közel vannak a földönkívüliek, már csak a megfelelő pillanatra várhatnak

SETI
Találkozás a földönkívüliekkel Steven Spielberg Harmadik típusú találkozások című sci-fi filmjében
Vágólapra másolva!
Egy friss kutatás új módszert alkalmaz a feltételezett idegen civilizációk jeleinek detektálására. A projekt a potenciálisan akár a magasan fejlett élet számára is alkalmas exobolygókra fókuszál, és akkor próbál az idegenek jeleire rábukkanni, amikor az exobolygók elhaladnak a saját csillaguk előtt. A kutatók szerint könnyen lehetséges, hogy az idegenek csak a megfelelő kozmikus pillanatra várnak a kapcsolat felvételéhez.
Vágólapra másolva!

Ez lehet az ideális helyzet az idegenekkel való kapcsolatfelvételre

Egy új kutatásban a tudósok „E.T." technológiai jeleire vadásznak azokban a pillanatokban, amikor a vizsgált exobolygók közvetlenül elhaladnak a saját napjuk előtt a Földről nézve. Ezek a pillanatok tökéletes alkalmat jelenthetnek a kutatók szerint arra, hogy egy idegen világ jelet küldjön a földlakóknak, és megpróbálja felvenni a kapcsolatot velünk.

Egy exobolygó művészi ábrája Forrás: ESO / Leemage via AFP

"Az exobolygós tranzitok (fedések, a szerk.) azért különlegesek, mert mind a Földön mint megfigyelők, mind pedig az exobolygós rendszerben lévő potenciális technológiai fajok, mint transzmitterek pontosan és előre kiszámíthatják ezeket" - mondta Sofia Sheikh, a tanulmány vezető szerzője és a rádiócsillagászat posztdoktori kutatója a Földönkívüli Intelligencia Kutatása (SETI) intézetben.

Fantáziarajz egy exobolygóról, amint elhalad a gazdacsillaga előtt Forrás: ESO/M. Kornmesser

Ezek az áthaladások tehát olyan kiszámítható és periodikusan ismétlődő időszakok, amelyek során

az idegenek ideális helyzetbe kerülnek egy üzenet elküldéséhez,

mi pedig annak vételéhez. "Ez a stratégia segít leszűkíteni azt a kérdést, hogy hol és mikor keressük a kozmoszból érkező feltételezett üzeneteket" - nyilatkozta Sofia Sheikh, a kutatási projekt vezetője a Live Science tudományos ismeretterjesztő portálnak.

Nagy kérdés, hogy hol keressük az idegeneket a végtelenül nagy kozmikus térben

Az új tanulmány, amelyet múlt év december 9-én tettek közzé az arXiv preprint oldalon, és amelyet a The Astronomical Journal szaklapban lektorált publikáció közzétételre terveznek, egyelőre azonban nem talált semmilyen bizonyítékot a „beszélgető idegenekre".

A SETI programban használt egyik rádióteleszkóp (NRAO Robert C. Byrd Green Bank teleszkóp) Forrás: nrao.edu

A tudósok eddig még csak egy tucatnyi távoli bolygót vizsgáltak meg az új módszer segítségével, de azt tervezik, hogy a kutatást jelentősen kiszélesítik a közeljövőben. Amióta feltalálták a rádiótechnológiát, az elmúlt bő egy évszázadban folyamatosan egyre több földi eredetű rádió és más elektromágneses jel sugárzódott ki a kozmikus térbe, sőt időnként, mint a híres 1974-es Arecibo-üzenetnél, célzottan küldtek jeleket abban a reményben, hogy kapcsolatba léphessünk bármely intelligens földönkívüli civilizációval, amely esetleg figyel bennünket.

A híres, az idegeneknek sugárzott Arecibo-jel Forrás: Frank Drake (UCSC) et al., Arecibo Observatory (Cornell, NAIC)

Azt feltételezve, hogy más idegen civilizációk is sugároznak mesterséges eredetű jeleket, a tudósok olyan rádióhullámok után kutatnak a galaxisban, amelyek idegen technológiától származhatnak.

De a közel 250 milliárd csillagból álló Tejútrendszer elképzelhetetlenül nagy kiterjedésű terület, ezért az a legfőbb kérdés, hogy hol keressük a feltételezett idegen civilizációk jeleit.

A Maffei 2 galaxis asztrofotója. A matematikai valószínűség szerint rengeteg magasan fejlett technikai civilizáció lehet "odakint" Forrás: NASA/JPL-CalTech

Sheikh és kollégái emiatt határozták el, hogy rádióteleszkópok segítségével akkor hallgatják le a „gyanús" távoli exobolygókat, amikor elhaladnak a napjuk előtt, az úgynevezett Schelling-pontban. Ez megoldás lehet egy olyan problémára,

amelyet mindkét fél általában alapértelmezettként kezel

olyan helyzetben, amikor nem kommunikál valaki mással. Más szóval, a bolygótranzit (bolygófedés, a szerk.) éppen az adó és a vevő szempontjából logikus pillanatnak tűnik a jelek kölcsönös vételére.

Csak kettő olyan jel volt, ami nem interferenciából származott

Sofia Sheikh és munkatársai a nyugat-virginiai Robert C. Byrd Green Bank-i nagy rádióteleszkóp segítségével annak a 12 exobolygónak a rádiójeleit kutatták, amelyek tranzitja egy rövid időablakban 2018 márciusában egyszerre volt megfigyelhető.

A SETI rádióteleszkópjai: rengeteg jelet fogtak, de csak kettő volt ezek közül izgalmas Forrás: SETI

Rengeteg rádiójelet észleltek – valójában csaknem 34 ezret –,

de ezek 99,6%-át eleve el lehetett vetni, mint a Föld felé irányuló esetleges idegen intelligenciától származó jelet. A fogott nagy mennyiségű rádiójel precíz kiértékelését egy szakképzett rádiócsillagászokból álló csoport végezte el. Végül megállapították, hogy kettő kivételével mindegyik jelet interferencia okozta. A kiszűrt rádiójelekből fennmaradó kettőt, a Kepler-1332b

A Kepler-exobolygó-rendszert alkalmas helyszínnek tartják az élet számára (művészi illusztráció) Forrás: NASA/JPL-Caltech

és a Kepler-842b exobolygókról érkező néhány rövid intenzív rádiójelet - mindkettő potenciálisan a Földnél nagyobb sziklás bolygó –, további követésre érdemesnek tartják, bár Sheikh szerint szinte bizonyosan ezeket a jeleket is interferencia okozta, és kevéssé valószínű, hogy valódi üzenetek lennének.

Hatalmas fenyegetést jelenthet az idegenekkel való kapcsolatfelvétel

A SETI kutatási programja abból a feltételezésből indul ki, hogy a matematikai valószínűség szabályai szerint rengeteg technikailag magasan fejlett technikai civilizáció létezhet az univerzumban.

Sokan ellenségesnek vélik a földinél fejlettebb technikai civilizációkat Forrás: Science Photo Library

Szűkebb kozmikus hazánkban, a Tejútrendszerben a legpesszimistább, valószínűségszámításon alapuló becslések szerint is legalább tízezer a földivel azonos, vagy annál jóval magasabban fejlettebb technikai civilizáció létezhet, és a Tejútrendszer csupán egyike az eddig ismert több száz milliárd galaxisnak.

Galaxisunk, a Tejútrendszer síkja a Földről nézve, aminek közel 100 ezer fényév az átmérője Forrás: NASA-JPL-Caltech

A SETI kutatási módszerének lényege a kozmoszból érkező különleges elektromágneses jelek felfedezésén, nem pedig a vélelmezett idegenek felé sugárzott adásokon alapul. A SETI passzív „fülelésével" szemben a METI (Messing Extra Terrestial Intelligence) intézet tudósai

viszont az aktív keresés hívei,

akik a kozmoszba küldött előre megtervezett és kódolt jelekkel szeretnék elérni, hogy az idegenek felfigyeljenek ránk.

Az emberiség régi vágya, hogy idegen civilizáció nyomára bukkanjon. A fantázia birodalmában az idegenek hol jóságos, hol pedig halálos veszélyt jelentő lényekként jelennek meg, mint például Ridley Scott ikonikus Alien című filmjében (a fotó az Alien című mozifilm egyik képkockája) Forrás: Wikimedia Commons/Source

Nem mindenki ért egyet azonban a METI által szorgalmazott módszerrel. John Gertz, a SETI korábbi igazgatója szerint

a METI túl nagy kockázatot vállal az egész emberiség nevében

anélkül, hogy erre engedélyt kaptak volna. Andrew Simeoni, a Berkeley SETI Kutatóközpont igazgatója John Gertz-el egyetértve arra hívja fel a figyelmet, hogy egy távoli és a földinél fejlettebb technikai civilizáció nem feltétlenül jó szándékkal figyelne fel az emberiségre.

Stephen Hawking katasztrofálisnak tartotta az idegenekkel való kapcsolatfelvétel következményeit Forrás: Heavy.com

Ugyanezt a véleményt osztotta a tudománytörténet egyik legnagyobb elméleti fizikusa, Stephen Hawking is.

Hawking szerint a nálunk fejlettebb idegenek a legnagyobb valószínűséggel ellenséges civilizációk,

ezért a látogatásuk súlyos veszélyt jelenthet az egész emberi civilizációra. „Egy fejlett civilizációval találkozni olyan lehet, mint amikor az őslakos amerikaiak találkoztak Kolumbusszal. Abból sem sült ki semmi jó" - véli a híres tudós.

Találkozás a földönkívüliekkel Steven Spielberg Harmadik típusú találkozások című sci-fi-filmjében Forrás: AFP

Természetesen akaratlanul is felhívhatjuk magunkra a figyelmet, hiszen az elmúlt bő száz évben, a rádiózás elterjedése óta rengeteg jel sugárzódott ki a kozmoszba. Így lényegében nem rejtőzhetünk el az esetleges és akár ellenséges idegen civilizációk elől sem.