Hatalmas botrány: hamisított Rubens képet foglaltak le egy genovai tárlaton

Rubens
Rubens önarcképe 1639 körül
Vágólapra másolva!
Csalás és hamisítás gyanúja miatt lefoglaltak az olasz hatóságok egy Peter Paul Rubens flamand festőnek tulajdonított képet pénteken egy kiállításon, a genovai dózsepalota galériájában.
Vágólapra másolva!

Egy másik, nem Rubenstől származó képet alakítottak át a csalók

Az olasz rendőrség közlése szerint a flamand iskolából származó, 4 millió euróra biztosított festményt, amelynek címe A feltámadt Krisztus megjelenik anyjának, előzőleg Olaszországból Csehországba csempészték hamis iratokkal, hogy ott meghamisítsák, és eredeti Rubens-képként hitelesítsék.

Rubens több, a szenvedéstörténettel kapcsolatos képet is festett Forrás: Wikimedia Commons/Peter Paul Rubens

A genovai ügyészség vizsgálata kiderítette, hogy az 1623-ra datált festmény korábban egy genovai család tulajdonában volt, amelytől egy műkereskedő 300 ezer euróért megvásárolta,

majd a csehországi machinációk után hárommillió euróért továbbadta egy olasz műgyűjtőnek.

A 1,5 x 2 méteres festményen két nő térdel a feltámadt Krisztus előtt.

A kiállítás szervezői sem tudták, hogy a kép hamis

Egy nemrég végzett röntgenvizsgálat szerint a kép alatt egy másik festmény rejtőzik, amely kompozíciójában hasonló, ikonográfiájában azonban eltérő.

Rubens önarcképe 1639 körül Forrás: Wikimedia Commons/ Peter Paul Rubens

Az ügyben négy személy - egy könyvelő és fia, és két műkereskedő - ellen folyik eljárás. A Rubens Genovában kiállítás szervezőit nem gyanúsítják semmiféle törvénytelenséggel. Peter Paul Rubens (1577-1640) a flamand barokk legjelentősebb képviselőjének számít.

(Forrás: MTI/ANSA/APA/EFE)