Luxor rejtette egy római város maradványait

római város, luxor
A régészek egy római város maradványaira bukkantak az egyiptomi Luxorban végzett ásatások során
Vágólapra másolva!
A régészek egy római város maradványaira bukkantak az egyiptomi Luxorban végzett ásatások során. A település maradványai az előzetes adatok alapján a római korból származnak, az időszámításunk szerinti 2-3. századból.
Vágólapra másolva!

Egy egyiptomi régészeti misszió a luxori ókori egyiptomi templom mellett végzett ásatásokat Dr. Mustafa Waziri, a Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára vezetésével. A munkálatok egy lakóváros maradványait tárták fel, amely

az előzetes kormeghatározás szerint a római korból származik, valamikor Krisztus után a 2-3. századból.

Ahogy arra a szakemberek a HeritageDaily online tudományos portálon emlékeztettek, Luxor az ókori Théba városa, Felső-Egyiptom nagy fővárosa volt az Újbirodalom idején. Az ókori görögök a települést Thebai-nak nevezték, amit a rómaiak Thebae-re változtattak, és akik a luxori templomot és környékét légiós erődként és a régió római közigazgatásának székhelyeként használták.

A régészek egy római város maradványaira bukkantak az egyiptomi Luxorban végzett ásatások során Forrás: Ministry of Tourism and Antiquities

A most végzett ásatások során a régészek több római kori ház maradványait és két torony alapjait fedezték fel, ahol valószínűleg galambokat helyeztek el.

Utóbbiakban számos kerámiaedényt is találtak, amelyeket Dr. Fathy Yassin, a felső-egyiptomi régiségek főigazgatója szerint a madarak fészekrakó helyeként használhattak.

A tudósok fémek gyártására és olvasztására szolgáló római kori műhelyeket is azonosítottak, ahol a csapat rézből és bronzból készült edényekre, csiszolóeszközökre, kerámiákra és érmékre bukkant.

Korábbi ásatások a helyszín közelében egy római korból származó falrészletet és egy raktárépületet is feltártak, emellett bizánci építészeti maradványokat, amforákat és számos leletet.

Dr. Mustafa Waziri elárulta azt is, hogy az ásatások folytatódnak a helyszínen, mivel úgy gondolják, hogy a területen még több római kori relikvia várhat felfedezésre.