Fej nélküli csontvázakat rejtett az ősi tömegsír

tömegsír
Néhány csontváznál az első nyakcsigolya is megmaradt, ami arra utal, hogy a fejet óvatosan távolították el, nem pedig egy elsietett, erőszakos művelet volt
Vágólapra másolva!
Az ásatásokat a Kieli Egyetem (CAU) Együttműködő Kutatóközpontjának (CRC) és a Szlovák Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének csapata végezte, akik Közép-Európa egyik legnagyobb kora neolitikus településén, Vráble-Ve'lke Lehemby helyén folytattak kutatásokat.
Vágólapra másolva!

Vráble-Ve'lke Lehemby területét időszámításunk előtt 5 250 és 4 950 között lakták: három szomszédos falu 313 házából állt. A három település közül a délnyugati települést 1,3 kilométer hosszú kettős árok vette körül, amely valószínűleg inkább határjelzőként, mint védelmi célokat szolgált.

Az árok feltárását végző régészek 38 embert találtak egy tömegsírnak tűnő, 15 négyzetméteres területen.

Egy kisgyermek maradványait leszámítva úgy tűnik, hogy az összes elhunytat lefejezték, ami kiegészíti a 2021-ben a közelben felfedezett több más, lefejezett maradványokat rejtő temetkezést.

– mondta Martin Furholt a Kieli Egyetem munkatársa a HeritageDaily online tudományos portálnak.

Néhány csontváznál az első nyakcsigolya is megmaradt, ami arra utal, hogy a fejet óvatosan távolították el, nem pedig egy elsietett, erőszakos művelet volt Forrás: Prof. Dr. Martin Furholt - Archaeology/Kiel University

A felfedezés számos kérdést vet fel. Több, az anatómiai helyzetéből kimozdult csont arra utal, hogy a már csontvázas testeket az árok közepére tolták, hogy helyet csináljanak az újaknak.

Néhány csontváznál az első nyakcsigolya is megmaradt,

ami a tudósok szerint arra utalhat, hogy a fejet óvatosan távolították el, nem pedig egy elsietett, erőszakos művelet volt.

– mutatott rá Maria Wunderlich, a projekt vezetője. – A háborús konfliktusok is szerepet játszhatnak, például a faluközösségek közötti vagy akár a nagy településen belüli összetűzések.

Felvetette: vajon ezek az emberek fejvadászok áldozatául estek, vagy esetleg a falubeli társaik gyakoroltak egy speciális halálkultuszt, amelynek semmi köze nem volt a személyek közötti erőszakhoz?

A szakemberek még ezután próbálják meg tisztázni ezeket a kérdéseket.