Ezt nem érdemes a közösségi médiából megtanulni

szex, std
Még mindig nem elég körültekintőek a fiatalok a szexben
Vágólapra másolva!
Talán nem a közösségimédia-influenszerektől kellene fogamzásgátlási tanácsokat venni, mert ebből így sok nem kívánt terhesség lesz – figyelmeztetnek amerikai szakértők, akik elborzadtak, mi minden van fenn a témában a YouTube-on.
Vágólapra másolva!

A tinédzserek és fiatal felnőttek, akik előszeretettel hallgatnak kedvenc közösségimédia-influenszereik tanácsára, a szexuális egészségüket illetően is rengeteg téves információt szerezhetnek be a YouTube-ról. Sok olyan népszerű videó van fenn, amely konkrétan közegészségügyi kockázatot jelent – szögezik le a Health Communication folyóiratban megjelent cikk szerzői.

A kutatók számos, influenszerek által posztolt YouTube-videót elemeztek végig. A posztolók között akad olyan, aki 2.2 millió követővel rendelkezik.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a videók nézőihez sokkal gyakrabban jut el az az információ, hogy hagyják abba a hormonális fogamzásgátlást, mint az, hogy hogyan kellene a különböző fogamzásgátló módszereket alkalmazni, és egyáltalán, biztonságos nemi életet élni.

Korábbi tanulmányok már rámutattak arra, hogy a mai influenszerek nagyobb befolyással és meggyőzőerővel bírnak, mint a hagyományos hírességek, mert könnyebben elérhetők, és velük kapcsolatban a nézők valóban úgy érezhetik, hogy „ő is csak olyan, mint te vagy én". A fiatalok teljesen megbízhatónak tartják őket, és sok lány és fiatal nő beszél róluk úgy, mint a legbizalmasabb lánytestvéréről. A YouTube-influenszerekre az is jellemző, hogy különösen szívesen adnak ki magukról személyes információt, ami köztudomásúan erősíti a rajongók kötődését.

A Delaware-i Egyetem (USA) szakértői csapata most olyan YouTube-videókat keresett, amelyekben legalább 20 ezer követővel rendelkező influenszerek a fogamzásgátlással kapcsolatos saját tapasztalataikról beszélnek. A tanulmány céljára összesen 50 olyan, 2019 decembere és 2021 decembere között posztolt videót szemeltek ki, amelyek 20 ezer-2.2 millió követővel bíró influenszerektől származtak. A videókat abból a szempontból elemezték, hogy posztolójuk milyen hozzáállást tanúsít a fogamzásgátlás hormonális formái – tabletták, injekciók, beültetett eszközök –, illetve a nem-hormonális fogamzásgátló módszerek – pl. a termékenységet követő appok és az óvszerek – iránt.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christophe Gateau

Az eredmények szerint az influenszerek többsége a hormonális fogamzásgátlás abbahagyásáról beszélt; 92%-uk mondta azt a videóban, hogy használt vagy használ ilyen módszert, és 74%-uk nyilatkozott úgy, hogy abbahagyta vagy tervezi abbahagyni. Okként leginkább a természetesség, illetve a jobb mentális egészség iránti vágyukat nevezték meg. A kutatók megjegyzik: nem ismerünk világos kapcsolatot a depresszió és a hormonális születésszabályozás között.

Az influenszerek mintegy 40%-a beszélt arról, hogy élt vagy él nem-hormonális fogamzásgátló módszerrel, melyek közül a termékenységfigyelő appok mutatkoztak a legnépszerűbbnek. A nem-hormonális módszerek mellett olyan érveket sorakoztattak fel, mint a nemkívánt terhesség megelőzése, a nagyobb fokú természetesség érzése, a kevesebb mellékhatás és a költséghatékonyság.

A termékenységkövető appok népszerűsége aggasztó – hangsúlyozza Emily Pfender, a Delaware-i Egyetem kommunikációs tanszékének munkatársa és a cikk vezető szerzője, aki szerint a YouTube-on keringő információk némelyike „potenciálisan ártalmas". A kutatónő kiemeli: „A havi ciklus követése nem olyan hatékony a terhesség megelőzésében, mint a hormonális születésszabályozás. Ráadásul amit a fiatal nézők nem látnak az influenszerek által posztolt tartalomban, az a ciklus követéséhez szükséges alapos tervezés és jelentős energiaráfordítás. Például ahhoz, hogy a cikluskövetés a terv szerint működjék, a nőnek minden nap ugyanabban az időpontban kell hitelt érdemlő módon megmérnie a testhőmérsékletét és meghatároznia a méhnyaki folyadék viszkozitását, továbbá figyelemmel kell kísérnie a ciklusai hosszát, hogy kikalkulálja, mikorra esik a termékenységi ablak, és bizonyos napokon tartózkodnia kell a szextől."

Végezetül azok közül az influenszerek közül, akik abbahagyták a hormonális fogamzásgátló használatát, alig néhányan nyilatkoztak úgy, hogy valamely alternatív módszerre váltottak át. Mindössze 20%-uk váltott nem-hormonális fogamzásgátlóra, és 14%-uk nyergelt át egy másik hormonális módszerre.

– hívja fel a figyelmet Pfender. – Azok az influenszer-videók, amelyek lebeszélik a nőket a születésszabályozás egy rendkívül hatékony módszeréről anélkül, hogy másik módszert ajánlanának a nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő betegségek megelőzésére, közegészségügyi kockázatot jelentenek."

A tanulmány nem tisztázza ugyanakkor, kik nézték meg ezeket a videókat, és hogy esetleg bizonyos korcsoportok meggyőzőbbnek találták-e őket, mint mások. Azt sem vizsgálták, hogy a videók keresésére használt kulcsszavak tényleg elvezettek-e az összes releváns találathoz.

A közösségi média hasznos információforrás tud lenni, ám a fiataloknak megfelelő fenntartással kell kezelniük az influenszerek fogamzásgátlással kapcsolatos útmutatásait – vonják le a következtetést a szerzők. „Azzal, hogy a közösségi médiából jutnak a szexuális egészséggel kapcsolatos információhoz, a fiatal felnőtteknek lehetőségük nyílik arra, hogy számukra átélhető módon, a kortársaik szemszögéből lássanak rá a kérdésre – jegyzi meg végül Pfender. – Fontos azonban, hogy a fiatalok kritikusan értékeljék a közösségi médián keresztül hozzájuk eljutó egészségügyi információt és annak forrását. Az interneten terjedő minden olyan megközelítéssel szemben szkeptikusnak kell lenniük, amely azt sugallja, hogy egy adott megoldás mindenki számára egyformán megfelelő lehet."