Szökőárriasztást adtak ki az erős földrengés miatt Indonéziában

cunami
Indonéziát különösen gyakran sújtják földrengések, és az erős rengések nyomán pusztító szökőárak ( a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Erős, 7,9-es erősségű földrengés rázta meg Indonézia Maluku tartományát helyi idő szerint kedd hajnalban, a térségre szökőárriasztást adtak ki - közölte az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Intézet (EMSC).
Vágólapra másolva!

A Richter-skála szerint az igen erős rengés kategóriájába sorolható a hajnali földlökés

Az amerikai geológiai szolgálat (United States Geological Survey, USGS) ugyanakkor 7,6-os erősségűre tette a nagyjából két percig tartó földmozgást, amelynek központját a föld felszínétől 97 kilométer mélyen, a Tanimbar-szigetcsoporttól 148 kilométerre északnyugatra mérték.

A kedd hajnali igen erős földrengés epicentruma térképen Forrás: United States Geological Survey-USGS

A Richter-skála szerint a 7-7,9-es magnitúdójú szeizmikus földmozgás az igen erős rengés kategóriájába tartozik.

A Richter-skála a földrengés erősségének műszeres megfigyelésen alapuló mérőszámát az úgynevezett Richter-magnitúdót, vagy más szóval a földrengés méretét adja meg, ami a földrengéskor a fészekben felszabaduló energia logaritmusával arányos.

A Richter-skála a földrengés erejét kifejező mérőszám, ami a földlökés fészkében felszabaduló energia logaritmusával arányos ( a kép illusztráció) Forrás: AFP/Christian Miranda

A rengést a 600 kilóméteres távolságra lévő észak-ausztráliai Darwin városában is egyértelműen megérezték - jelentette a news.com.au hírportál. A szigetcsoport Maluku Barat Daya körzetének tengerparti lakosait a hatóságok arra kérték,

hogy hagyják el otthonaikat és magasabb helyeken keressenek fedezéket az esetleges cunami elől

- közölte a Hszinhua hírügynökséggel Eva Tuhumury, az indonéziai katasztrófakezelési hatóság egyik vezető tisztviselője. Ugyanakkor előzetes értesülések szerint a várt hullámok elmaradtak a partvidéken.

Indonéziát különösen gyakran sújtják erős földrengések

Doni B. Layan, a legsúlyosabban érintett Kepulauan Tanimbar körzet katasztrófavédelmi hatóságának műveleti vezetője a Hszinhua kínai hírügynökségnek telefonon nyilatkozva elmondta, hogy több épület szenvedett károkat, illetve dőlt össze a térségben. Hozzátette, hogy a pontos kárfelmérés még tart, de esetleges áldozatokról egyelőre nem érkezett hír.

Indonéziát különösen gyakran sújtják földrengések, és az erős rengések nyomán pusztító szökőárak ( a kép illusztráció) Forrás: NurPhoto/Donal Husni/NurPhoto/Donal Husni

Layan közölte azt is, hogy a szökőárgyakorlatoknak köszönhetően a rengést követően több mint kétezer embert menekült el a partvidékről magasabban fekvő térségekbe.

Az első nagy erejű földmozgást három gyengébb utórengés követte.

Az érintett országrész Banda-tenger és az Arafura-tenger között, Indonézia főszigetétől több mint 800 kilométerre délkeletre található. A nagyobb károkat okozó földrengések fészke általában közelebb van a földfelszínhez.

A Tanimbar-szigetcsoport partvidéke Forrás: FactsofIndonesia.com

Az indonéz szigetvilág a nem egyszer igen erős szeizmikus és vulkáni eseményekben gazdag úgynevezett pacifikus tűzgyűrű övezetéhez tartozik. Az aktív vulkáni tevékenységnek, illetve a gyakori földrengéseknek az az oka, hogy a pacifikus tűzgyűrű határán bukik alá a Csenedes-óceán kérge a kontinentális lemez alá.

A pacifikus tűzgyűrűt aktív vulkanizmus és gyakori szeizmikus események jellemzik (a kép illusztráció) Forrás: MTI/EPA/Francis R. Malasig

Az óceáni kéreg alábukása, vagy szubdukciója miatt alakultak ki a rendkívül mély, Kamcsatkától Úz-Zélandig húzódó óceáni árkok, valamint a nyugat-pacifikus vulkáni ív, amit a heves vulkánkitöréseken kívül rendkívül intenzív szeizmikus tevékenység is jellemez.

(Forrás: MTI/Reuters/Hszinhua/dpa/Origo)