Kiabálni kezdtek a delfinek, hogy hallják egymást a zajos vízben

palackorrú delfin, Tursiops truncatus
A palackorró delfinek (Tursiops truncatus) betegek lehetnek a Deep Horizon olaj kifolyásának hatásai miatt.
Vágólapra másolva!
Azt már eddig is tudtuk, hogy a delfinek emberhez hasonló intelligenciával rendelkeznek, de egy új tanulmány szerint ezek az élőlények még jobban hasonlítanak ránk, mint eddig gondoltuk. Kísérletek során palackorrú delfinek (Tursiops truncatus) viselkedését rögzítették, amint "kiabálnak", amikor megpróbálnak együtt dolgozni, válaszul az ember által keltett zajra, írja a MailOnline.
Vágólapra másolva!

A delfinek híresen intelligens lények, amelyek a vadászathoz és a szaporodáshoz a "beszédes" hangjaikra támaszkodnak. Ha azonban az emberi tevékenységből, például a fúrásokból és a hajózásból származó zaj elnyomja ezt a delfinhangot, az negatív hatással lehet a delfinpopulációk egészségére.

A Bristoli Egyetem szakértői által vezetett tanulmányt ma tették közzé a Current Biology című folyóiratban.

Kimutattuk, hogy az ember okozta zaj közvetlenül befolyásolja az állatok együttműködésének sikerét - mondta a tanulmány szerzője, Stephanie King, a Bristoli Egyetem munkatársa.

A palackorró delfinek (Tursiops truncatus) igyekeznek túlkiabálni a környezeti zajokat Forrás: https://www.newscientist.com/article/2335230-deepwater-horizon-oil-spill-linked-to-changes-in-dolphin-gene-activity/

"Ha a zaj miatt a vadon élő állatok csoportjai kevésbé hatékonyak a kooperatív tevékenységek - például a közös táplálékkeresés - végrehajtásában, akkor ez jelentős negatív következményekkel járhat az egyedek egészségére, és végső soron a populációk egészségére nézve."

A delfinek általában kétféle hangot adnak ki: füttyögést és kattogást. A kattintásokat echolokációra használják - ez egy olyan technika, amellyel az állatok a visszavert hanghullámok segítségével határozzák meg a tárgyak, például az élelem, az akadályok vagy a potenciális veszélyek helyét.

A füttyöket a faj többi tagjával - és esetleg más fajokkal is - való kommunikációra használják. Az már ismert, hogy két, emberi gondoskodásban élő delfin képes együttműködve megoldani egy kooperatív feladatot, megértik, hogy a társuk milyen szerepet játszik a feladatban, és füttyszóval koordinálják a viselkedést.

E tanulmányhoz a kutatók azt akarták megvizsgálni, hogy az antropogén, azaz az emberi tevékenység által keltett zaj hogyan befolyásolja ezeket a képességeket. Az antropogén zajforrások közé tartoznak például a fúrások, a repülőgépek, a motorcsónakok, a közlekedés és még sok más zajforrás.

A floridai Grassy Keyben található Delfin Kutató Központban (DRC) két felnőtt hím palackorrú delfinnel, a Delta és Reese nevű delfinekkel végeztek kísérleteket, miközben a lagúnájukban úsztak. A delfineket már korábban halakkal való jutalmazással és társas érintkezéssel kooperatív viselkedésre nevelték.

A tudósok nemzetközi kollégáikkal együtt Delta és Reese delfineket tapadókorongos jelölésekkel látták el, amelyek rögzítették hangadásukat, miközben részt vettek egy kooperatív feladatban.

A feladat során a delfineknek együtt kellett működniük, hogy mindketten egy másodpercen belül megnyomják a saját víz alatti gombjukat, miközben egy víz alatti hangszóróból egyre hangosabb zajnak voltak kitéve.

A kísérleteket a floridai Dolphin Research Centerben (DRC) végezték két hím palackorrú delfinnel, Deltával és Reese-szel. A képen Delta egy DTAG - hang- és mozgásrögzítő jelölőt visel Forrás: Dolphin Research Center

Hogy nehezítsék a feladatot, egyes próbáknál az egyik delfint 5-10 másodpercig visszatartották, míg a másikat azonnal elengedték. Különböző zajokat használtak, többek között annak a magasnyomású mosónak a hangját, amelyet a DRC csapata használ a lagúna tisztítására.

A delfinek által a feladat során tapasztalt zajok hangereje hasonló volt a vadon élő állatok által tapasztalt zajszennyezéshez.

A kutatók megállapították, hogy a delfinek hangosabb és hosszabb füttyöket produkáltak, hogy kompenzálják a növekvő zajszintet - de a feladatban egyre kevésbé voltak sikeresek, ahogy a zaj egyre hangosabb lett.

A legalacsonyabb és a legmagasabb zajszint között a delfinek sikerességi aránya 85 százalékról 62,5 százalékra csökkent - állapították meg.