A Chester Állatkertben született kritikusan veszélyeztetett csimpánz új reményt nyújt a fajnak

nyugati csimpánz, Pan troglodytes verus
Nyugati csimpánz (Pan troglodytes verus). A Chester Állatkertben született kritikusan veszélyeztetett csimpánz új reményt nyújt a fajnak. Az állatkert azt mondja hogy a ritka nyugati csimpánzt egy rock vagy pop sztárról fogják elnevezni. Úgy becsülik, hogy csak 18.000 egyed található Senegáltól Ghanáig Nyugat Afrikában, a korábbi populációk Beninben, Burkina Fasoban és Togoban az élőhely veszteség miatt kihaltak.
Vágólapra másolva!
A hím csimpánz jó egészségben van és életének első heteit anyához, ZeeZee-hez kötődve tölti.
Vágólapra másolva!

Mint az állatkertben korábban született 3 csimpánz, ő is egy rock, vagy egy pop sztár után fogja kapni a nevét - mint Dylan (Bob), Alice (Cooper) és Annie (Lennox).

"Hihetetlenül büszkék vagyunk, hogy egy értékes új csimpánzbébit látunk a főemlős csapatban. Az anya, ZeeZee és új jövevénye azonnal kötődtek egymáshoz, és ZeeZee nagyszerű munkát végez, szorosan ringatja és gondoskodik róla.Hamarosan látni fogják az új csimpánzbébit. Úgy néz ki, mintha nagyon bírná őt, amit nagyszerű látni." - mondta Andrew Lenihan, az állatkert főemlős szekciójának igazgatója.

A nyugati csimpánz a közönséges csimpánz (Pan troglodytes) közepes méretű alfaja. Fejtől farig körülbelül 1 méter hosszúra és 45 kilogrammosra nőnek. Több, mint 40 évig élhetnek és szokatlan viselkedésükről nevezetesek. Ez magába foglalja, hogy eszközt használnak a vadászathoz és a préda megragadásához. És azt a furcsa szokásukat is, hogy nagy köveket dobálnak a fákhoz, vagy az üreges fatörzsekbe.

Nyugati csimpánz (Pan troglodytes verus). A Chester Állatkertben született kritikusan veszélyeztetett csimpánz új reményt nyújt a fajnak. Az állatkert azt mondja hogy a ritka nyugati csimpánzt egy rock vagy pop sztárról fogják elnevezni. Úgy becsülik, hogy csak 18.000 egyed található Szenegáltól Ghanáig Nyugat Afrikában, a korábbi populációk Beninben, Burkina Fasoban és Togoban az élőhely veszteség miatt kihaltak. Forrás: https://www.sciencefocus.com/news/critically-endangered-chimpanzee-born-chester-zoo-hope

Ők a csimpánzok első alfaja, amelyet kritikusan veszélyeztetettnek jelentett a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (International Union for the Conservation of Nature: IUCN). Úgy becsülik, hogy csak 18 ezer egyed található Senegáltól Ghanáig Nyugat Afrikában, a korábbi populációk Beninben, Burkina Fasoban és Togoban az élőhely veszteség miatt már kihaltak.

"Csak az utóbbi 25 éveben a világ elvesztette a nyugati csimpánz populáció 80 %-át, tehát egy egészséges jövevény baba itt a Chesterben valódi reményt nyújt, hogy a dolgokat a faj hasznára tudjuk fordítani. Egy globális kihalási krízis közepén vagyunk. Az UN azt becsüli, hogy 1 millió faj tűnhet el életünkben. De, mint a világ vezető természetvédelmi állatkertje, mindent megteszünk, amit tudunk, hogy megállítsuk és visszafordítsuk ezt. Csapatunk Ugandában, Nigériában és Gabonban dolgozik, hogy segítsen megvédeni a vad csimpánz populációkat és erdei otthonaikat. Ez a munka a természetvédelmi állatkertek veszélyeztetett fajok szaporítási programjával segíteni fog kulcsszerepet játszani e faj végleges elvesztésének megakadályozásában" - mondta Mike Jordan, az állatkert igazgatója.

(Forrás: BBC Science Focus Magazine)