Már szabad szemmel is látható a bizarr zöld színű üstökös

C/2022 E3 (ZTF)
A C/2022 E3 (ZTF) kómája különleges zöld fényben játszik
Vágólapra másolva!
Amikor utoljára tűnt fel az égbolton ez a különleges üstökös, akkor még az őseink és a neander-völgyi emberek együtt vadásztak a fagyos tundrákon az utolsó nagy eljegesedés idején. A C/2022 E3 (ZTF) jelű kométa ugyanis az úgynevezett hosszú periódusú üstökösök közé tartozik, ami legutóbb 50 ezer éve járt földközelben.
Vágólapra másolva!

Így tudjuk megpillantani, így keressük meg a különleges üstököst

Jelenleg még 5,9 magnitúdós a C/2022 E3 (ZTF) fényessége, azaz pillanatnyilag csak ott pillantható meg szabad szemmel is, ahol valóban sötét az ég, és tudjuk, hogy ebből egyre kevesebb akad a városok környezetében.

A C/2022 E3 (ZTF) utoljára ötvenezer éve volt földközelben Forrás: NASA/Dan Bartlet

De, ahogy folyamatosan közeledik a Földhöz, egyre fényesebbé válik,

és várhatóan eléri az 5 magnitúdót, ami pontosan megegyezik a Kis Göncöl vagy Kis Medve (Ursa Minor) csillagkép Éta Ursae Minoris csillagának a fényerejével, ami a Kis Göncöl bal alsó sarkában lévő csillaggal azonos.

A Kis Göncöl vagy Kis Medve (ursa Minor) csillagkép térképe. Az üstökös a Kis Göncöl bal alsó csillaga, az Éta Ursae Minoris közelében látható Forrás: Wikimedia Commons

A Kis Göncöl alfája, azaz legfényesebb csillaga a Stella Polaris, vagyis a sarkcsillag, ami alapján igen könnyű megtalálni a csillagképet, és elvégezni az itt ajánlott fénybecslést Ha ezt a csillagot, vagyis az Éta Ursae Minorist segédeszköz nélkül is megpillantjuk környezetünkben,

akkor az üstököst is láthatjuk szabad szemmel.

Ellenkező esetben egy egyszerű binokulár (látcső) használata ajánlott, amivel a fényszennyezettebb környezetben is megpillanthatjuk az üstököst.

Így látszik jelenleg a zöldes fényben pompázó C/2022 E3 (ZTF) üstökös. A következő napokban a számítások szerint tovább növekszik a fényessége Forrás: Ilf Science/Dominique Dierick/Flickr

Az üstökös február elsején éri el a legnagyobb földközelségét, ekkor körülbelül 42 millió kilométerre lesz a Földtől.

Az üstökös egész éjszaka látható az északi féltekén,

így nem kell túl korán ébredni ahhoz, hogy észrevegyük. A C/2022 E3 (ZTF) jelenleg a Sárkány (Draco) csillagkép mellett van, közvetlenül a Nagy Göncöl rúdja alatt.

A C/2022 E3 (ZTF) pályájának és megfigyelhetőségének térképe az üstökös földközelsége idején Forrás: sternfreunde.de

Ha egyáltalán nem ismerjük a csillagképeket, az üstökös helyzetét egy egyszerű, a netről is letölthető csillagtérkép segítségével könnyen beazonosíthatjuk. Az elkövetkező napokban folyamatosan északnak tart és elhalad a Kis Göncöl mellett, közben pedig egyre fényesebbé válik.

Az elkövetkező napokban még tovább növekedhet a fényessége

A C/2022 E3 (ZTF) üstököst tavaly márciusban fedezték fel a Zwiky Transient Facility széles látószögű égboltfelderítő kamerájának segítségével. Az üstökös pályájának megfigyeléséből kiszámították, hogy a C/2022 E3 (ZTF) az úgynevezett hosszú periódusú üstökösök közé tartozik,

ami ötvenezer évente kerüli meg egyszer a Napot.

Az üstökös a perihéliumot, vagyis a legnagyobb napközelségét január 12-én érte el, de ekkor még túl halvány volt ahhoz, hogy szabad szemmel is észrevehető legyen.

A C/2022 E3 (ZTF) kómája különleges zöld fényben játszik Forrás: Andrew McCarthy

A perigeumot, vagyis a pályájának a Földhöz legközelebbi pontját jövő hét szerdán, azaz február elsején fogja elérni, és most már kellően kifényesedett ahhoz, hogy fényszmogmentes környezetben szabad szemmel is észrevehető legyen. A C/2022 E3 (ZTF) a perigeuma idején 44 – 36,6 millió kilométer távolságra lesz a Földtől. Az elkövetkező napokban még tovább növekedhet a fényessége, tovább javítva az üstökös szabad szemmel való megpillantásának lehetőségét.

Az üstökös már egy kisebb csillagászati távcsőben is lélegzetelállító látványt nyújt Forrás: Akihiro Yamazaki

A Sky at Night csillagászati portál úgy kalkulál, hogy a C/2022 E3 (ZTF) a földközelsége idején elmosódott zöldes fényfolt formájában lesz látható szabad szemmel, de látcső, vagy pedig még inkább egy kis csillagászati távcső segítségével már számos részletet is megfigyelhetünk az üstökösön. A napközelbe érkezett üstökösöket a szilárd kőzetmag körül kialakult por és gázfelhő, a kóma, valamint a hosszú csóva különbözteti meg az aszteroidáktól.

A legutóbb szabad szemmel is látható fényes üstökös a Neowise volt Forrás: BBC Sky and Night Magazine

Ha az üstökös pályája keresztezi a földpályát, azon a ponton ahol a Föld áthalad a csóva törmelékhalmazán, meteorzápor alakulhat ki. Az úgynevezett rövid periódusú üstökösök a Neptunusz pályjáján túli aszteroida övezetből, a Kuiper-övből, a hosszú periódusúak pedig a Naprendszer határvidékén fekvő Oort-felhőből érkeznek a Nap és a bolygónk közelébe.