Bizarr kétfejű dinoszauruszt találtak Kínában

kettős fejű őshüllő
A kétfejű őshüllő kitűnő állapotban fennmaradt testfosszíliája (balra) és a csontváz alapján elkészített rekonstrukció
Vágólapra másolva!
A rendkívül szokatlan,  120-145 millió éves kétfejű dinoszaurusz maradványára az északkelet kínai Liaoning tartomány egyik ismert korai kréta időszaki lelőhelyén, Yixing-ben bukkantak rá a francia Nemzeti Kutatási Központ paleontológusai, kínai kollégáikkal együtt.
Vágólapra másolva!

Úgy néz ki, mint egy mesebeli sárkány

A mindössze hét centiméter hosszú, ezért vagy fejlett embrionális állapotú, vagy pedig egészen frissen kikelt kétfejű dinoszaurusznak kiváló állapotban fosszilizálódott a csontváza. Szinte bizonyos, hogy embrionális fejlődési rendellenesség miatt kettőződött meg a rendkívül hosszú nyak, a végén ülő koponyával együtt.

A kétfejű őshüllő kitűnő állapotban fennmaradt testfosszíliája (balra) és a csontváz alapján elkészített rekonstrukció Forrás: Sheпzheп Mυseυm of Paleoпtology

A hosszú nyakak és a fejek szinte teljesen egyformák és a megkettőződés kivételével más rendellenességet nem mutatnak. A paleontológusok a bizarr lelet alapos megvizsgálása után határozottan kijelentették,

hogy mindkét fej ugyanahhoz az egyedhez tartozik.

A csontváz anatómiai sajátosságai alapján a kutatók a Choristodere rend – egy kihalt édesvízi ragadozó hüllőcsoport – tagjaként azonosították a torzszülött egyed fosszíliáját.

A modern hüllők körében is ismert ez a rendellenesség típus

A kettős nyak és fej rendellenessége nem számít rendkívülinek a recens hüllőcsoportok, így köztük a gyíkok, a teknősök vagy a krokodilfélék között. Ismert például olyan kettős fejjel született teknős, amely több évig is életképes maradt e furcsa anomália ellenére.

A recens hüllőcsoportok között is előfordul a kettős fejjel születés Forrás: AP/Steve Heaslip /Cape Cod Times

Eric Buffetaut, a feltárásban részt vett párizsi Nemzeti Kutatási Központ paleontológusa szerint azonban a korai kréta időszaki kétfejű hüllő nem, vagy csak nagyon rövid idővel élhette túl a megszületését.

A Föld 100 millió éve, a kréta időszak derekán Forrás: Geology Page

A szakember úgy véli, hogy a koponyák mérete, illetve a szempályák helyzete legalábbis erre utal. A Yixing-i fosszília a legrégebbi példája ennek a ritka rendellenességnek. A különleges ősmaradvány a Shenzeni Őslénytani Múzeum gyűjteményébe került.