Drámai felvétel készült: fel fog robbanni a Nap

Hubble
Felvétel a Pillangó-ködről
Vágólapra másolva!
Semmi sem örök, és ez igaz a Napra is; központi csillagunk egyszer meg fog halni. Elhasználja a magjában lévő összes nukleáris üzemanyagot, felrobban és csillagmaradvány lesz belőle. A Hubble űrteleszkóp Pillangó-ködről készített legújabb képei megmutatják, hogyan fog végbemenni a rendszerünk számára végzetes folyamat.
Vágólapra másolva!

Számítások szerint a Nap körülbelül 10 milliárd év múlva fog elpusztulni. A Pillangó-köd azt mutatja, hogy a csillaghalál látványos, valószínűleg több ezer fényév kiterjedésű jelenség lesz.

Az NGC 6302 jelű Pillangó-köd egy haldokló csillag által létrehozott planetáris köd 3800 fényév távolságban, a Skorpió csillagképben. A ködösséget egy láthatatlan csillag ionizálja és teszi láthatóvá. A csillag külső rétegeiből nagy sebességgel kiáramló hidrogén és nitrogén gáz szárnyformákat alkot a térben.

A szárnyak találkozási pontjánál fekvő sötét gáz- és porgyűrű rejti a haldokló csillagot.

Felvétel a Pillangó-ködről Forrás: Bruce Balick/University of Washington/Joel Kastner/Paula Baez Moraga/Rochester Institute of Technology/Space Telescope Science Institute

A Nap a Pillangó-ködöt produkáló csillag sorsára fog jutni, valószínűleg hasonló szerkezetet fog létrehozni pusztulása során.