Ön is úszkáló kukacokat lát a szeme előtt? Itt a magyarázat!

látás, fehérje, szem
Vágólapra másolva!
A nem látássérült emberek körülbelül 76 százaléka szokta érzékelni, hogy aprócska férgekhez hasonló struktúrák lebegnek látóterében. Ezt a jelenséget főként akkor tapasztaljuk, ha valami fényes és egyszínű dolgot – eget, havat, esetleg fehér képernyőt – bámulunk. A tudomány szerint van magyarázat a jelenségre.
Vágólapra másolva!

Ezt az első látásra ijesztő optikai csalódást a szaknyelv muscae volitantesnek, vagyis „repülő legyeknek" nevezi. A jelenség speciális körülmények között jön létre a szemgolyón belül.

Ezek az úszkáló képződmények valójában nem idegen anyagok, hanem a saját testünk darabkái - parányi szövetdarabok, vörösvérsejtek vagy fehérjeszemcsék -, amelyek bekerülnek a szemgolyóba és árnyékot vetnek a retinára, azaz a szem hátsó felét fedő fényérzékeny szövetrétegre.

Forrás: OTHERS/System

Az említett képződmények a gélszerű állagú üvegtestben végzik, azaz abban az anyagban, amely a szemlencse és a retina közötti teret kitölti. Mivel lebegésüket a viszkózus folyadék mozgásai irányítják, arra mozdulnak, amerre a szemgolyó.