Tudja-e, hogy melyik a világ legmagasabb hegye?

Mount Everest
A tudósok egyet értenek abban, hogy ez a világ legmagasabb hegye
Vágólapra másolva!
Hetekig tartó kemény munkába telhet a Csomolungma, vagy más néven a Mount Everest veszélyes csúcsának megmászása, ám bizonyára hihetetlen érzés lehet, ha tudjuk, hogy azon kevesek közé tartozunk, akik valaha is elérték a Föld legmagasabb csúcsát. A kutatók azonban lerombolhatják ezt az örömöt.
Vágólapra másolva!

A 8848,86 méter magas Mount Everest a tengerszinttől számítva a legmagasabb hegy a Földön. Nem ez azonban nem a legmagasabb hegy a bolygón.

A „legmagasabb hegy" címért az alaptól a csúcsáig mérve Mauna Kea indulhat,

amelynek a tengerszint feletti magassága mindössze 4205 méter. Hawaii legnagyobb, jelenleg szunnyadó pajzsvulkánja jelenleg szunnyad: ha a lábától a csúcsáig mérjük, a tengerszint alatti részeket is beleértve, akkor 10 203 méter magas, és ezzel a legmagasabb hegy a Földön. Ezzel viszont jóval magasabb, mint a 8850 méteres Mount Everest, írja a ZME Science online tudományos portál.

A Mauna Kea veve „fehér hegy"-et jelent, amit a hósapkája miatt kapott.

A tudósok egyet értenek abban, hogy ez a világ legmagasabb hegye; de csak a a tengerszinttől számítva Forrás: Pinterest

A pajzsvulkán képződése mintegy egymillió éve kezdődött meg: feltehetően a földkéreg egy forró pontja fölött alakult ki, amely olyan terület, ahol a köpenyből származó magma felfelé emelkedik a kéregben, és a felszínre tört. A forró pont feltehetően mozdulatlan volt, miközben a Csendes-óceáni lemez, amelyen a Mauna Kea fekszik, elmozdult felette. Ahogy a lemez északnyugat felé mozgott a forró pont felett, vulkánok sorozata alakult ki, és minden egyes vulkán egyre idősebb és erodáltabb lett, ahogy a lemez távolodott a forró ponttól. A Mauna Kea ezen vulkánok között a legfiatalabb, mindössze egymillió éve keletkezett; még mindig aktív vulkán, bár évszázadok óta nem tört ki.

A tudósok úgy vélik, hogy a Mauna Kea utoljára több mint 45 ezer évvel ezelőtt tört ki.

A Mauna Kea-i infravörös távcső az aszteroidakutatásban is segít Forrás: NASA

A Mauna Kea azonban másban is különbözik más hegyektől: itt található ugyanis a világ legnagyobb csillagászati obszervatóriuma, az 1,4 milliárd dolláros harmincméteres teleszkóp, amely a Thirty Meter Telescope névre hallgat. Ezen a magasságon a csúcs a Föld légkörének 40 százaléka felett van, ami segít a távoli kozmikus objektumok jobb megfigyelésében. A rendkívül száraz és szinte felhőmentes körülmények szintén előnyösek, így ideális helyszín a csillagászati megfigyelésekhez.