A hunok fosztogatásáról is mesél egy magas rangú római háza

római ház
Egy magas rangú római lakos élhetett egykor itt
Vágólapra másolva!
A régészek egy magas rangú római dómuszt tártak a franciaországi Reimsben végzett ásatások során. Az ókori Rómában a dómusz (domus) az a típusú városi ház volt, amelyet a felsőbb osztályok és néhány gazdagabb polgár lakott a köztársasági és birodalmi korszakban.
Vágólapra másolva!

A római korban Reims Durocortorum néven volt ismert a Remi törzs egykori fővárosa, amely a római Gallia második legnagyobb városává nőtte ki magát, és Rómától északnyugatra az egyik legnagyobb városnak számított.

Durocortorum-nak fénykorában 30 000-50 000 lakosa volt, és számos középületet, például amfiteátrumot, arénát, thermae birodalmi fürdőkomplexumot, templomokat és fórumot építettek itt.

Időszámításunk szerint a 4. századra a várost a betörő alamannok (a germán törzsek szövetsége) fenyegették. Megfelelő védelem nélkül a település, amelyet ebben az időszakban Metropolis Civitas Remorum néven ismertek, hanyatlásnak indult, és a vandálok időszámításunk szerint 406-ban, a hunok pedig időszámításunk szerint 451-ben fosztották ki.

Egy magas rangú római lakos élhetett egykor itt Forrás: Jean-Jacques Bigot, Inrap

Az Institut National de Recherches Archéologiques Préventives (INRAP) régészei a város római kori fórumától egy kilométerre fekvő új lakópark előkészítése során végzett ásatások során egy magas rangú római domust és egy római kori út egy szakaszát tárták fel. Az ókori Rómában a domus az a típusú városi ház volt, amelyet a felsőbb osztályok és néhány gazdag polgár lakott a köztársasági és birodalmi korszakban, írja a HeritageDaily online tudományos portál.

A lakóházban a kutatók a belső helyiségeket határoló falak maradványait, valamint két nagyméretű tömböt találtak, amelyek az utcai bejáratot jelző oszlopokat támasztották.

A bontási réteg alatt a régészek nagy mennyiségű festett vakolatra is bukkantak, amelyek némelyikén olyan feliratok találhatók, amelyek alapján a kutatók úgy vélik, hogy az egy nagyméretű, Achilles mitológiai alakját ábrázoló megalográfiából származik.

Akhilleusz, Nereida Thetis és Peleus, Phthia királyának fia a trójai háború hőse volt, a görög harcosok legnagyobbika, és Homérosz Iliászának központi szereplője.