Krokodilfejeket tettek ezeknek az egyiptomi nemeseknek a sírjába

krokodil
Kilenc krokodil koponyatöredékei és állkapocscsontjai maradtak fenn
Vágólapra másolva!
Krokodilfejeket találtak az ókori egyiptomi nemesek sírjában a thébai nekropoliszban feltárást végző régészek. A régió a Nílus nyugati partján, Thébával (Luxor) szemben található, Felső-Egyiptomban. A fáraó korszak nagy részében rituális temetkezésekre használták, különösen az Újbirodalom idején.
Vágólapra másolva!

A Varsói Egyetem Mediterrán Régészeti Központjának régészei ásatásokat végeztek El-Asassif nekropoliszában, közvetlenül a Hatsepszut halotti templomhoz vezető műúttól nyugatra, amely

a Nílus nyugati partján emelkedő sziklafal tövében található és amit Amon Rének, a napistennek szentelték.

A csapat már 2013 óta tanulmányoz két sírt a nekropoliszban, amelyek közül az egyik „Cheti", II. Nebhepetra Mentuhotep fáraó (uralkodott Krisztus előtt 2055-2002) uralkodásának idején fontos hivatalnoké, a másik pedig egy névtelen, de magas rangú, a királyi udvarban szolgáló tagé, írja a HeritageDaily online tudományos portál.

A régészek mindkét sírban kilenc krokodil szövetbe csomagolt fejét fedezték fel a közelmúltban, amelyeket nem mumifikáltak és nem is kaptak semmilyen különleges kezelést a megőrzés, tartósítás érdekében. A koponyák a Crocodylus niloticus faj tagjaihoz tartoztak, amely egy nagytestű krokodilféle, amely az afrikai édesvízi élőhelyeken honos.

Kilenc krokodil koponyatöredékei és állkapocscsontjai maradtak fenn Forrás: Dr. Patryk Chudzik

Csak koponyatöredékek és állkapocscsontok maradtak fenn, valószínűleg Herbert Winlock, a Metropolitan Museum of Art munkatársa által egy évszázaddal ezelőtt végzett korábbi ásatások miatt, mivel

az akkori kutatók nagyon kevés figyelmet fordítottak az állati maradványokra, így egy kupacba dobálták őket.

Az ókori Egyiptomban a krokodilok az isten, Szobek alakjában az imádat tárgyát képezték. Szobeket a nílusi krokodilhoz vagy a nyugat-afrikai krokodilhoz kötik, és vagy valódi krokodil alakban vagy krokodilfejű emberként ábrázolják. Szobeket a fáraói hatalommal, a termékenységgel és katonai bátorsággal is összekapcsolták, de emellett apotropaikus tulajdonságokkal rendelkező védőistenségként is szolgált, akit különösen a Nílus által jelentett veszélyek elleni védelem érdekében hívtak segítségül.