Ezek a mikrobiomok békésen együtt élnek egy egészséges testben, sőt, a legújabb kutatások azt mutatják, hogy számos testi folyamatot befolyásolnak. Épp ezért nem mindegy, hogy mit eszünk.
A feldolgozott és sült ételek ugyanis károsíthatják a bélrendszer egyensúlyát, míg a zöldségek és gyümölcsök segítenek fenntartani azt.
A kutatók most azt találták, hogy napi egy teáskanál gyógynövény és fűszer, valamint egy kis földimogyoró hozzáadása az étrendhez szintén pozitív hatással lehet a bélrendszerre.
A kutatások kimutatták, hogy azok az emberek, akikben sok különböző mikrobával rendelkeznek, jobb egészséggel és étrenddel rendelkeznek, mint azok, akiknek nincs sok baktériumdiverzitása
– mondta Penny Kris-Etherton, a Penn University táplálkozástudományi professzora, a mikrobiom egészségével foglalkozó két új tanulmány mögött álló kutatók egyike a ZME Science online tudományos portálnak.
Első vizsgálatukban a tudósok a napi 28 gramm földimogyoró nassolásának hatásait hasonlították össze egy magasabb szénhidrát-tartalmú nassolnivalóval, például sajtszeletekkel vagy perecekkel. Hat hét végén azoknál, akik földimogyorót ettek, megnövekedett a Ruminococcaceae szintje, ami egy olyan baktérium, amely az egészségesebb májanyagcseréhez kapcsolódik.
A Journal of Nutrition és a Journal of Clinica Nutrition tudományos szaklapokban közzétett vizsgálatot összesen ötven résztvevő fejezte be és a kutatók a székletben fellelhető baktériumok sokféleségét értékelték.
A csonthéjasokat (beleértve a dióféléket, a földimogyorót és a dióvajat) általában az egészséges táplálkozási szokások részeként ajánlják, ám ez volt az első olyan tanulmány, amely a mikrobiom összetételére gyakorolt hatásukat vizsgálta.
A gyógynövények és fűszerek (például gyömbér, fahéj, kömény, kurkuma, rozmaring, oregánó, bazsalikom és kakukkfű) vizsgálata során a tudósok azt elemezték, hogy milyen hatással van ezek hozzáadása a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának kitett résztvevők étrendjére.
A kutatók három adagot vizsgáltak: körülbelül 1/8 teáskanál naponta, valamivel több, mint 3/4 teáskanál naponta és körülbelül 1 1/2 teáskanál naponta. A négyhetes kísérlet végére a résztvevőknél megnövekedett a bélbaktériumok sokfélesége, beleértve a Ruminococcaceae-t is, különösen azoknál, akik a legnagyobb adag gyógynövényeket és fűszereket fogyasztották.
Ez egyszerű dolog, amit az emberek megtehetnek az egészségükért
– mutatott rá Kris-Etherton egy közleményében. – Mindenki hasznot húzhat a gyógynövények és fűszerek hozzáadásával, ami egy kitűnő módja annak, hogy csökkentsük a nátrium mennyiségét az étrendben, de ízesítsük az ételeket oly módon, hogy ízletesek, sőt, finomak legyenek!
Hozzátette: az íz valóban a legfontosabb kritérium egy ételválasztás során.