Könyörtelenül lefejezték ezeket a görög isteneket

kőszobor
A kőszobrok görög isteneket és istennőket ábrázolnak
Vágólapra másolva!
A Kütahya Dumlupinar Egyetem régészei több görög isten szobrának a fejét tárták fel az ókori Aizanoit-ban, a mai törökországi Cavdarhisar-ban. A települést phrüg (más változatban fríg) városként alapították a frígiai királyság nyugati végén. A hellenisztikus időszakban a város a Pergamon és a Bithynia királyság hegemóniája között váltakozott, majd időszámításunk előtt 133-ban római ellenőrzés alá került. Monumentális épületei a Birodalom korai szakaszától az időszámításunk szerinti 3. századig nyúlnak vissza, amikor Aizanoi fontos politikai és gazdasági központ volt Phrügia Pacatiana római tartományban.
Vágólapra másolva!

Időszámításunk szerint 7. század után Aezani hanyatlásnak indult, és a templomdombon álló épületek egy részét a szeldzsuk korszakban (Kr. u. 1040 és 1157 között) a tatárok Çavdar fellegvárrá alakították át (erről kapta nevét a közelmúltbeli Çavdarhisar település).

A Kütahya Dumlupınar Egyetem régészei a Rindakos folyó mellékfolyóját, a Penkalas patakot átszelő római kori hidak közelében folytattak ásatásokat.

A kutatók görög isteneket ábrázoló kőfejeket találtak: Erósz (a szerelem és a szex istene), Dionüszosz (a szőlőszüret, a bortermelés, a gyümölcsösök és gyümölcsök, a növényzet, a termékenység, az őrület, a rituális őrület, a vallásos extázis, az ünneplés és a színház istene), a félisten Héraklész (a görög mitológia isteni hőse, Zeusz és Alkméné fia), valamint a görög panteon számos más istenét ábrázolták.

A kőszobrok görög isteneket és istennőket ábrázolnak Forrás: Kütahya Dumlupınar University

A csapat egy majdnem teljes szobrot is feltárt, amelynek csak a talapzatának a fele és az egyik lába hiányzik.

A szobor több mint kétméter magas, és egy férfialakot ábrázol, bár a csapat még nem közölte, hogy az Aizanoi egy fontos alakját, vagy egy legendás hőst, esetleg egy istent ábrázolhat-e.

A korábbi, 2021-es ásatások során szintén kőfejekre bukkantak a legújabb felfedezés környékén, ahol a kutatók Aphrodité (a szerelem istennője) és Dionüszosz fejét tárták fel. A régészek 2020-ban Héraklész fej nélküli szobrát is megtalálták, bár a legújabb Héraklészt ábrázoló kőfej nem egyezik a korábbi szoborral, ami arra utal, hogy egy másik szobor még ott rejtőzik valahol.

– mondta Prof. Dr. Gökhan Coşkun, a Kütahya Dumlupınar Egyetem munkatársa a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Emellett egy napórára és számos márványszobor darabjára bukkantunk.