DNS-minták genomikai elemzését végzik hazánkban

DNS, dezoxiribonukleinsav
Dezoxiribonukleinsav.
Vágólapra másolva!
Megerősítették a Pécsi Tudományegyetem Genomikai és Bioinformatikai Kutatóintézeti Kapacitását - tájékoztatta szerkesztőségünket a baranyai oktatási intézmény.
Vágólapra másolva!

A Pécsi Tudományegyetem Genomika és Bioinformatika Központja beszerzett egy nagyáteresztőképességű Illumina NovaSeq6000 szekvenáló rendszert, amely komoly szerepet játszott abban, hogy az eddig külföldre küldött magyar DNS-minták genomikai elemzése Magyarországon történhessen, gyorsan és költséghatékonyan.

Az úgynevezett core facilitást az NKFIH 2021-ben, már mint a „Magyar Genomika és Bioinformatika Központ"-ot, „Kiváló Kutatási Infrastruktúra" címmel ismerte el.

Dezoxiribonukleinsav. Forrás: Well PR Kft.

Ahogy arra a PTE közleményében rámutatott, a központ kihasználtságát jól bizonyítja, hogy a tavalyi 143 projekt után, 2022-ben már 442 projektet teljesített sikeresen, több mint 20 ezer minta szekvenálásával és bioinformatikai elemzésével.

A központ tevékenysége szervesen illeszkedik az egyetem fejlesztési koncepciójába, amely a párhuzamosságok helyett az egymásra épülő és egymást kiegészítő kompetenciák létrehozására törekszik.