Hátborzongató, horrorisztikus tetemet mosott partra az óceán

tengeri szörny
A nézelődők többsége ismeretlen ősvilági szörnynek gondolta a furcsa tetemet
Vágólapra másolva!
Az új-zélandi Plenty-öbölhöz tartozó Pukehina strandján egy félig a homokba ágyazott, horrorisztikus kinézetű állati tetemre bukkantak a környéken sétálók.
Vágólapra másolva!

Egyesek őskori szörnynek, mások hatalmas sósvízi krokodilnak nézték a furcsa tetemet

Még a múlt hónapban egy helybéli lakos, Elizabeth Ann sétálni ment le a turisták és a fürdőzők között a homokos strandja miatt igen népszerű Pukehina Beach fövenyére. Séta közben figyelt fel a hullámverés zónájától kissé feljebb, a parti homokba félig eltemetve fekvő számára ismeretlen, hatalmas lény maradványára.

Az új-zélandi Plenty Bay látképe Forrás: Pukehina Surf Rescue

Ez a partszakasz hozzávetőleg 200 kilométerre délkeletre fekszik az új-zélandi fővárostól, Aucklandtól. A ijesztő kinézetű tetemről Eliabeth Ann több felvételt is készített.

A felvételeken látható lény méretes, kissé hátrafelé hajó fogakkal, erős és nagy koponyával,

valamint hozzávetőleg kilenc méter hosszú törzzsel rendelkezett, ami alapján még felületes szemlélődéssel is megállapítható, hogy egy hatalmas, méghozzá a fogascetek (Odontoceti) rendjéhez tartozó elpusztult tengeri ragadozó tetemét sodorhatta partra az óceán.

A nézelődők többsége ismeretlen ősvilági szörnynek gondolta a furcsa tetemet Forrás: Elizabeth Ann/ YouTube

Elizabeth Ann az elpusztult állat pontos beazonosítása végett a tetemről készített videót feltöltötte a YouTube videómegosztó portálra azzal a kérdéssel, hogy „ Tudja valaki, hogy mi lehet ez?" A kérdésére rengeteg komment érkezett, amelyek között akadtak egészen fantasztikus vélekedések is.

Pukehina strandja, ahol felfedezték a "szörnyet" Forrás: NZ Beaches

A lény félig tátott szája és a koponyára rászáradt bőr egyeseket valamilyen ismeretlen ősvilági lényre emlékeztette, de olyan kommentelő is akadt, aki az elpusztult állatban egy óriási sósvízi krokodil maradványát vélte felismerni.

Méretes hím kardszárnyú delfin tetemét sodorhatta partra az óceán

A válasz a tengerbiológusok számára már korántsem bizonyult túl nehéz feladványnak. A fogazatból ugyanis kétséget kizáró bizonyossággal megállapítható, hogy egy elpusztult kardszárnyú delfin (Orcinus orca) tetemét sodorta partra a környéken a felfedezést megelőző napokban tombolt tengeri vihar.

A "szörny" fejéről készített felvétel Forrás: Elizabeth Ann/YouTube

A tetem közel kilenc méteres hosszúsága pedig azt valószínűsíti, hogy egy kifejlett, termetes, elpusztult hím maradványairól van szó. Az állati tetemről készített felvételeket a pontos azonosítás végett elküldték az új-zélandi természetvédelmi minisztériumnak, valamint a Kelly Tarlton Akváriumnak is.

A tengerbiológusokat a "szörny" fogazat vezette nyomra Forrás: Elizabeth Ann/YouTube

Anton van Helden tengerbiológus, a tengeri cetek szakértője az új-zélandi 3-as televíziós csatornának nyilatkozva megerősítette, hogy a különféle fantasztikus híresztelésekkel szemben a tetem egy elpusztult hím kardszárnyú delfiné.

Az elpusztult kardszárnyú kilenc méteres hossza egy megtermett hím egyedre utal Forrás: Elizabeth Ann/YouTube

A kardszárnyú delfinek nem számítanak ritka vendégnek a Plenty-öböl környékén,

és keleti irányban egészen a Fidzsi-szigetekig honosak – nyilatkozta a szakember. A kardszárnyú delfin kozmopolita fogascet, amely mind az északi, mind pedig a déli félteke tengereiben elterjedt fajnak számít, az északi-sarkkörtől kezdve az Antarktiszt övező tengerekig bezárólag.

Vadászó kardszárnyú delfinek (a kép illusztráció) Forrás: Cultura Creative/George Karbus Photography

Egyes csoportjaik igen nagy létszámú 15-30 egyedből álló családokban élnek, amelyek jellemzően kisebb rajhalakat, heringeket, tőkehal és makrélaféléket zsákmányolnak. A nagycsaládosok kevesebbet vándorolnak, és meghatározott területekhez ragaszkodnak. Velük szemben az úgynevezett nomád kardszárnyúak kis, 2-6 fős csoportokban élnek, aktívan és igen nagy távolságokra vándorolnak,

és rendszeresen megtámadnak nagy testű tengeri állatokat,

más delfineket, szilásceteket, úszólábúakat, oroszlán és medvefókákat, valamint cápákat, beleértve még a nagy fehér cápát is.

Kardszárnyú delfinek egy kék bálna nyelvét tépkedi Forrás: John Daw/Australian Wildlife Journeys

A kardszárnyú delfin a jelenkori tengeri táplálékpiramis abszolút csúcsragadozójának, és az egyik legintelligensebb emlősállatnak számít.