Íme egy 2500 éves, ősi rejtvény ötletes megoldása

Pa?ini művének 18. századi másolata
Vágólapra másolva!
Több ezer évvel ezelőtt egy, a mai India területén élő ember leírta a szanszkrit nyelvet szabályozó összes nyelvtani irányelvet. Ez lett az egyik legkorábbi dokumentált nyelv az ókori világban. A férfit Pāṇininak hívták és az összesen négyezer nyelvtani szútrája vagy szabálya állítólag úgy működik, mint egy algoritmus, amely képes nyelvtanilag helyes szavakat generálni egy alapból és utótagból.
Vágólapra másolva!

A nyelvészek évszázadok óta próbálják újraépíteni ezt a „nyelvi gépezetet" Pāṇini legendás szövegében, az úgynevezett Aṣṭādhyāyī-ban leírt több ezer lépés segítségével. De mégsem működött eddig soha igazán úgy, ahogyan kellett volna.

Rishi Rajpopat, a Cambridge-i Egyetem doktorandusza azonban most úgy gondolja, hogy végre megfejtette az ősi rejtélyt, aminek a megoldása lenyűgözően egyszerű.

A kutató mindössze annyit tett, hogy megváltoztatta a Pāṇini által felvázolt egyik „metafora" értelmezését, és íme, a gép szinte kivétel nélkül magától működik. Rajpopat az ihletet azután kapta, hogy kilenc hónapon át dolgozott a Pāṇini-problémán a cambridge-i diplomamunkájához.

– mondta Rajpopat a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Pa?ini művének 18. századi másolata Forrás: Cambridge University Library

Hozzátette, hogy témavezetője, a Cambridge-i Egyetem ázsiai és közel-keleti tanulmányok professzora, Vincenzo Vergiani ekkor emlékeztette a problémamegoldás egy fontos elvére, ami így szól: „Ha a megoldás bonyolult, akkor valószínűleg tévedsz."

– magyarázta Rajpopat. – Ezután rosszkedvűen visszamentem dolgozni, és perceken belül, ahogy lapoztam, elkezdtek kirajzolódni ezek a minták és minden értelmet nyert.

Rajpopat két és fél évnyi kutatás után már világosan látta, miért állt le korábban Pāṇini eszköze egy közös nyelvi válaszútnál. A nyelvtani irányelveinek használatakor ugyanis gyakran előfordult, hogy két szabály ütközött, és sosem volt igazán világos, hogy végül melyik szabály győzött. Rajpopat lényegében megoldotta, hogy a „kapcsoló" milyen irányba forduljon.

A nyelvész úgy érvelt, hogy ha két szabály ellentétes, akkor a szó jobb oldalára (az utótagra) vonatkozó szabálynak felül kell múlnia a szó bal oldalára (a tőre) vonatkozó szabályokat.

Amikor Rajpopat szanszkrit szavakat tesztelt az algoritmus ezen verziójában, az működött, tehát szinte kivétel nélkül nyelvtanilag helyes szavakat állított elő.

– írja Rajpopat az egyetem oldalán elérhető tanulmányában. – Nem könnyű meghatározni Pāṇini szabályainak pontos jelentését sem, mert a szútra stílus, amelyben megfogalmazzák őket, nagyon tömör és az információk gyakran néhány szóba vannak csomagolva, ami jelentősen megnehezíti a pontos értelmezést.

Pāṇini szobra Panini Tapobhumiban , Nepál Arghakhanchi kerületében Forrás: Wikimedia Commons/Panini Khabar

A tudósok már évek óta próbálnak számítógépes programot létrehozni Pāṇini szabályai alapján, de kevés sikerrel. Rajpopat felfedezése azonban most egyfajta kulcsként szolgálhat ahhoz, hogy ezek a kísérletek végre megvalósuljanak, hiszen forradalmasítja a szanszkrit nyelv tanulmányozását egy olyan időszakban, amikor az ez iránti érdeklődés egyre növekszik.