Itt a tudományos válasz, miért dagasztanak a macskák

cica, macska
A macskák szívesen dagasztanak
Vágólapra másolva!
Ez a masszírozó művelet a tésztadagasztáshoz való hasonlóságáról kapta a nevét, amely ritmikusan ismétlődik. Bizonyára már minden macskatulajdonos észrevette, amikor a cicája dagaszt, és azon töprengett, hogy hogyan alakíthatott ki ilyen viselkedést. A tudósok ezért tették fel a kérdést: vajon miért dagasztanak a macskák? Vajon elárul valamit arról, hogyan érzik magukat ilyenkor?
Vágólapra másolva!

A dagasztás evolúciós háttere

A macskák akkor kezdenek először dagasztani, amikor már csak apró kiscicák és az anyjuk szoptatja őket. Ez a szokás a szoptatáshoz kapcsolódik, ami az oxitocin felszabadulásával serkenti az anyamacska tejellátását, így valószínűleg emiatt alakult ki. A dagasztásnak azonban van egy másik, evolúciós előnye is: egyfajta tapintási és feromon kommunikációs formaként jött létre a cica és az anya között.

– mondta Susan Hazel, az Adelaide-i Egyetem Állat- és Állatorvostudományi Iskola vezető oktatója a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Ezek a kötődéshez, azonosításhoz, egészségi állapothoz és sok más üzenethez kapcsolódnak.

A macskák szívesen dagasztanak Forrás: SilviaJansen/iStock/Getty Images

Ezek egyikét, az úgynevezett „macska-békítő feromonokat" az emlőmirigyek körüli faggyúmirigyek bocsátják ki. A feromonok azonban nem csak az anya és a fiatalok közötti kötődés szempontjából fontosak.

A macskákat megnyugtató feromon képes kezelni az agressziót a kifejlett állatoknál.

Felmerült azonban a tudósokban a kérdés: ha a dagasztást leginkább a kiscicák végzik, miért folytatják a felnőtt egyedek? Nos, a válasz az úgynevezett neoténia magyarázatában rejlik. Ez az a jelenség, amikor egy állat felnőttkoráig megőrzi fiatalkori fizikai vagy viselkedési tulajdonságait.

A dagasztás különösen akkor maradhat meg felnőttkorban is, mert segíthet az üzenetek kommunikálásában.

A gazdája ölében végzett dagasztás azt üzeni, hogy „kapcsolatban állunk" vagy „az én társadalmi csoportomba tartozol". Egyes macskák eközben szeretnek puha vagy gyapjútakarókat dagasztani, ami az asszociáció miatt pihentető vagy megnyugtató lehet az állat számára.

Mit mond a dagasztás a macska közérzetéről?

A legtöbb esetben a dagasztás valószínűleg azt jelzi, hogy macskánk jól érzi magát.

– mutatott rá Julia Henning, az Adelaide-i Egyetem PhD-jelöltje. – A dagasztás és a szopás is kényszeressé válhat, ami különösen a sziámi és a burmai szent templommacskáknál jelenthet problémát.

A dagasztás segíthet az üzenetek kommunikálásában Forrás: Pinterest

Hozzátette: a dagasztás normális viselkedés, amely fontos része lehet annak, hogy a macska úgy érezze, hogy kötődik a tulajdonosához. Azt tanácsolja, hogy jutalmazzuk meg ezt a fajta viselkedést, mutassunk ilyenkor nagyobb figyelmet simogatással vagy jutalomfalat osztogatásával, amikor a cica úgy dagaszt, ahogy azt mi szeretnénk.