Ehetnek-e a kutyák macskaeledelt vagy fordítva?

kutya, kutyaeledel, etetés
A kutyák és gazdik egészsége miatt is fontos a megfelelő táplálás
Vágólapra másolva!
Van valami a macskaeledelben, amitől gyakorlatilag ellenállhatatlanná válik a kutyák számára. A legtöbb eb ráadásul fajtájától, életkorától és jólneveltségétől függetlenül kiszimatolja, sőt, szívesen megkóstolja a macskaeledelt, ha az épp elérhető közelségbe kerül. Megvan azonban a hathatós oka annak, hogy miért készítenek a gyártók a macskák számára macskaeledelt, a kutyáknak pedig kutyaeledelt.
Vágólapra másolva!

Körültekintően kell tervezni a táplálásukat

A Royal Canin több mint 50 éve helyezi a házi kedvencek egészséges táplálása iránti valós szükségleteiket a kutatási folyamatának középpontjába. Minden, az egészséges táplálással kapcsolatos újabb szaktudás felhasználása hozzájárul a kutya és a macska egészségéhez a termékfejlesztés során.

– mutat rá a Royal Canin egészséges táplálásra fókuszáló szakdokumentuma. – Az ennivaló megválasztásának fő kritériumai a szag, az ennivaló állaga (textúrája), és csak utolsósorban annak íze.

A kutya és macska táplálását alaposan és körültekintően kell megtervezni Forrás: pexels

A szakemberek kiemelik: a kutya és macska táplálását alaposan és körültekintően kell megtervezni, hiszen a kisállatok egészsége folyamatos gondoskodást igényel kiegyensúlyozott teljes értékű táplálék etetésével, amely biztosítja az összes nélkülözhetetlen tápanyagot.

UTÓBBIAK HAT KATEGÓRIÁJA ISMERT: EZEK A FEHÉRJÉK, ZSÍROK, SZÉNHIDRÁTOK, VITAMINOK, ÁSVÁNYI ANYAGOK (MAKRO- ÉS MIKROELEMEK) VALAMINT A VÍZ. SZEREPÜK VAN A NÖVEKEDÉSBEN ÉS FEJLŐDÉSBEN, AZ ENERGIAELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉBEN.

A kutyák és a macskák tápanyagszükséglete és táplálás iránti igényei azonban eltérőek más állatfajokhoz vagy az emberhez, de még egymáshoz viszonyítva is őket.

Macskák kontra kutyák: táplálkozás

A macskák és a kutyák táplálék iránti igényei sok tekintetben eltérőek. Előbbiek alapvetően húsevők, ez azt jelenti, hogy a táplálékuknak állati eredetű tápanyagokat is kell tartalmaznia, ami biológiai szükségszerűség számukra. Az állati eredetű fehérjék és zsírok a macska számára olyan nélkülözhetetlen, esszenciális tápanyagokat tartalmaznak, amelyeket a szervezetük nem képes önmagában szintetizálni.

EZEN ESSZENCIÁLIS TÁPANYAGOK (TÖBBEK KÖZÖTT A TAURIN, ÉS AZ A-VITAMIN) ELÉGTELEN MENNYISÉGE A TÁPLÁLÉKBAN SZÁMOS BETEGSÉG KIALAKULÁSÁHOZ VEZETHET.

Tápláló és kiegyensúlyozott teljes értékű eledelt készíteni kedvenceink számára olyan, mint egy bonyolult, több mint 50 darabból álló kirakós játékot összerakni Forrás: Pexels

Egyes hiedelmekkel ellentétben, a kutyák azonban inkább mindenevők, így a táplálkozási igényeik kielégítéséhez olyan ennivalót kaphatnak amely növényi és állati eredetű összetevőket egyaránt tartalmaz. A kutyák számára a magasabb fehérje- és zsírtartalom viszont ízletesebbé, illatosabbá, ezáltal csábítóbbá teszi a macskaeledelt.

De mi a helyzet fordítva? A macskáknak a fehérjékben levő tizenegy esszenciális aminosavra van szükségük az étrendjükben a minél egészségesebb táplálkozáshoz, míg a kutyáknak csak tízre. Ez az „egy plusz" a már említett taurin.

E NAGYOBB TÁPANYAGSZÜKSÉGLET KIELÉGÍTÉSÉHEZ A KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ MACSKAELEDELEKNEK NAGYOBB FEHÉRJE-, ÉS TAURINKONCENTRÁCIÓT KELL BIZTOSÍTANIUK, MINT A KUTYAELEDELEKNEK.

Ez azt is jelenti, hogy minden kereskedelmi forgalomban elérhető kutyaeledel tápanyagban hiányos a cicák számára.

A nem megfelelő táplálék evés esetleges szövődményei

Szakértők egyetértenek abban: hacsak az állatorvosunk másképp nem javasolja, a kutyánk számára a legjobb táplálék a kutyaeledel, a macskáknak pedig a macskaeledel.

HA AZONBAN A KUTYÁNK VISZONYLAG SŰRŰN ESZIK MACSKAELEDELT, ESETLEG RENDSZERESEN EZZEL ETETJÜK ŐT, AKKOR FELLÉPHETNEK BIZONYOS PROBLÉMÁK, MIUTÁN NEM LESZ MEGFELELŐ EGYENSÚLYBAN A FEHÉRJE, A ROST ÉS AZ EB SZÁMÁRA NÉLKÜLÖZHETETLEN MÁS TÁPANYAGOK.

Vajon úgy eteti a kutyáját, ahogy az az ajánlott irányelveknek is megfelel? Forrás: Shutterstock

Ezekre viszont ahhoz van szükségük négylábú kedvenceinknek, hogy egészségesek maradjanak.
És bár az ebek bizonyos helyzetekben felfalhatják a számukra kívánatos macskaeledelt, de a tápanyag-egyensúly felborulása többek között gyomor-bélrendszeri zavarokhoz, ritkán heveny hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezethet. Utóbbi azonnali állatorvosi ellátást igényel. A tünetek közé tartozik a hasi fájdalom és a púposítás, levertség és gyengeség, étvágytalanság, hasmenés és a láz, de legfőbbképpen a gyakori, nagymennyiségű hányás.

Ahogyan veszélyes csak macskaeledel etetni a kutyákat, ez a típusú táplálás fordítva is káros hatásokkal járhat. A kutyaeledelben nincs a macskák számára elegendő mennyiségű taurin, A-vitamin és fehérjetarlama általában alacsonyabb.
A négylábú kedvencünk jó egészségének megőrzésének egyik legfontosabb összetevője azonban a megfelelő, teljes és kiegyensúlyozott száraz-, illetve nedves eledellel való táplálás.

Mi a teendő, ha kedvenceink beleettek egymás táplálékába?

Érdemes tehát a gazdáknak megakadályozniuk, hogy kutyáik rendszeresen macskaeledelt fogyasszanak és fordítva. Szakemberek azt javasolják, hogy etessük külön helyiségben a macskát és a kutyát, ami segíthet némi távolságot tartani a kutya- és a macskaeledel iránti vonzódás tekintetében.

A kutyák és gazdik egészsége miatt is fontos a megfelelő táplálás Forrás: Pinterest

ÉRDEMES A MACSKA ETETŐTÁLJÁT MAGASABBRA HELYEZNI, HISZEN A FELNŐTT CICÁK ÁLTALÁBAN KÖNNYEDÉN ELÉRHETNEK EGY MAGASABB FELÜLETET, ÍGY EZ NEM OKOZ PROBLÉMÁT AZ ÁLLAT SZÁMÁRA, DE SEGÍT TÁVOL TARTANI A TÁPLÁLÉKUKAT A KUTYA ELŐL.

Ez azonban nem megfelelő módszer az idősebb macskáknak vagy ízületi panaszoktól szenvedőknek.

A táplálástudományi szakértők szerint érdemes odafigyelni a kiskedvencek esetleges, szokatlan reakciókra az ennivalójukkal kapcsolatban. Bár a macskaeledel nem szerepel a kutyák számára káros élelmiszereket felsoroló listáján, az bizonyos esetekben emésztési zavarokat, hányást és hasmenést okozhat, amik szerencsére rövid idejűek. Ha azonban ezek a tünetek továbbra is fennállnak, állatorvoshoz kell fordulni.

A cikk a Royal Canin támogatásával készült.

Az 1968-ban, egy állatorvos által alapított Royal Canin mindig is az állatok egészséges táplálásának szakértője volt. A macskák és kutyák igényei az innovációs folyamat minden lépésénél központi szerepet játszanak, a pontosan összeállított és hatékony eleségek kifejlesztése érdekében.