Megríkatta a közönséget a NASA marsjárójáról szóló dokumentumfilm

Opportunity
A legendássá vált Mars-rover, az Opportunity
Vágólapra másolva!
Váratlan hatása volt a NASA Opportunity marsjárójának küldetését bemutató dokumentumfilmnnek: megríkatta a közönséget - mondta el Ryan White, az Észak-Amerikában szerdától megtekinthető produkció rendezője.
Vágólapra másolva!

Az elemeim lemerültek, sötét van

A Good Night Oppy (Jó éjt, Oppy) című dokumentumfilm szeptemberben debütált a Telluride Filmfesztiválon. Mint White felidézte, az Opportunity missziójáról szóló film vágása közben fel sem merült, hogy a robot története meghatja majd a nézőket.

A legendássá vált Mars-rover, az Opportunity Forrás: Wikipedia/NASA/JPL-Caltech

A Mars Exploration Rover (MER) küldetése 2003-ban kezdődött, mikor a NASA útjára bocsátotta. A NASA Spirit és Opportunity marsjárójának küldetését 90 napra tervezték eredetileg, de az Opportunity (Oppy) végül 14 évig teljesített szolgálatot a vörös bolygón, utolsó üzenetét - "Az elemeim lemerültek, sötét van" - 2018. június 10-én küldte a Marsról.

A tudósok is úgy tekintettek a marsjáróra, mint a gyermekükre

White elmondta, hogy amikor az utolsó üzenet után felkereste a misszión dolgozó tudósokat és mérnököket, érzelemmentes, tudományos beszámolókra számított, de mélységesen tévedett. Ezek az emberek gyermekkori álmaikat beteljesítve dolgoztak a projekten.

A golfautó méretű robot felülmúlta építői várakozásait. A NASA szakértői a 90 naposra tervezett misszió kezdetén nem hitték, hogy a napenergiával hajtott marsjáró kibírja a vörös bolygón töltött első telet. Akkoriban az Opportunity egy kráter szélén lévő völgyet vizsgált Forrás: NASA/JPL-Caltech

Ez volt az egész életük, szinte a gyermeküknek tekintették a marsi robotot

– mesélte. A nézők a vetítések után elmondták, hogy a marsjáró sokban hasonlított a Pixar animációs stúdió Wall-E című animációs filmjének hősére. A produkció 2008-ban, a rover landolása után került a mozikba.

Az Opportunity a Mars felszínén Forrás: Mars Exploration Rover Mission, Cornell, JPL, NASA

"Azt hiszem, az összehasonlítások elkerülhetetlenek, amikor egy kis robotról készítünk egy dokumentumfilmet, aki egyedül van egy bolygón" - mondta ezzel kapcsolatban White. A Good Night Oppyt szerdától tűzi műsorára az Amazon streamingszolgáltatása.

(Forrás: MTI/Reuters)