Neves múzeumok vezetői ítélték el „klímaaktivisták” műtárgyak elleni akcióit

klímaaktivisták
A Just Stop Oil szervezet magukat klímaaktivistának nevező vandáljai Van Gogh világhírű "Napraforgók" című képét paradicsomlével öntötték le
Vágólapra másolva!
Több mint 90 jelentős múzeum vezetője írta alá azt a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) által közzétett nyilatkozatot, amelyben elítélték a magukat klímavédelmi aktivistáknak nevező rongálók műtárgyak elleni akcióit.
Vágólapra másolva!

A világ leghíresebb múzeumai ítélték el a vandál akciókat

Az aláírók között szerepel Laurence des Cars, a párizsi Louvre igazgatója, Miguel Falomir, a madridi Prado igazgatója, Hartwig Fischer, a British Museum igazgatója, Richard Armstrong, a Guggenheim igazgatója, Martine Gosselink, a hágai Mauritshuis igazgatója, Max Hollein, a Metropolitan Múzeum igazgatója és Baán László, a budapesti Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója is.

A Just Stop Oil szervezet magukat klímaaktivistának nevező vandáljai Van Gogh világhírű "Napraforgók" című képét paradicsomlével öntötték le Forrás: AFP/Handout

"Az elmúlt hetekben a nemzetközi múzeumi gyűjteményekben található műtárgyakat számos támadás érte.

Az ezekért felelős aktivisták súlyosan alábecsülik, hogy milyen sebezhetőek ezek a pótolhatatlan alkotások,

amelyeket a világ kulturális örökségének részeként kell megőrizni. Bennünket, múzeumigazgatókat, akiket ezeknek a műtárgyaknak a gondozásával bíztak meg, mélyen megrázott az alkotások veszélyeztetése" - írták az ICOM német nemzeti bizottságának honlapján közzétett nyilatkozatban.

Monet, Van Gogh és más világhírű mesterek alkotásaira támadtak rá az úgynevezett aktivisták

"A múzeumok olyan helyek, ahol a legkülönbözőbb hátterű emberek párbeszédet folytathatnak, és amelyek így lehetővé teszik a társadalmi párbeszédet. Ebben az értelemben a múzeum mint intézmény alapvető feladatai - a gyűjtés, kutatás, megosztás és megőrzés - ma aktuálisabbak, mint valaha. Továbbra is kiállunk a kulturális örökségünkhöz való közvetlen hozzáférés mellett. És a múzeumot a társadalmi kommunikáció szabad tereként kezeljük" - szögezik le a nyilatkozatban.

Az egyetemes kultúrtörténet műalkotásai elleni támadásokat semmi sem igazolhatja Forrás: ARTnews.com

A brit Just Stop Oil klímavédelmi mozgalommal kapcsolatban álló aktivisták az elmúlt hónapokban azzal kerültek be a hírekbe, hogy kezüket a remekművek kereteire ragasztva akarták felhívni a figyelmet arra, hogy azonnali lépéseket kell tenni a klímaváltozás ellen.

A világ legjelentősebb képzőművészeti múzeumai egységesen elítélik a barbár akciókat Forrás: ARTnews.com

Németországban, Ausztráliában, Spanyolországban és Olaszországban is voltak hasonló figyelemfelkeltő akciók. A közelmúltban például Claude Monet és Vincent van Gogh képeit öntötték le valamilyen folyadékkal. Szerencsére az alkotásokban nem esett kár, mert üveg mögött voltak, de értékes kereteik szintén sérülékenyek.

Munch Sikoly című festményét is próbálták megrongálni

Pénteken a norvég rendőrség Twitter-üzenetben jelentette, hogy klímaaktivisták Edvard Munch A sikoly című képének keretéhez akarták ragasztani magukat az oslói Nemzeti Múzeumban.

A közlemény szerint az akciót nem sikerült végrehajtani,

a kísérlet miatt az olajkitermelés elleni Stopp oljeletinga csoport tagjait, egy finn, egy dán és egy német aktivistát vettek őrizetbe.

Edvard Munch "Sikoly" című festményének megrongálását sikerült megakadályozni Forrás: Wikimedia Commons/Edvard Munch

A múzeumigazgatók nyilatkozatának kiadásával egy időben éppen az egyiptomi Sarm-es-Sejkben folyik az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülése (COP27), amely a globális éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.

(Forrás: MTI/APA/AFP/dpa)