Az ókori római utak még ma is titokzatos hatást fejtenek ki

római út
A rómaiak által épített utak egy része figyelemreméltó módon épségben maradt
Vágólapra másolva!
A rómaiak minden bizonnyal tudták, hogy mit csinálnak, ha útépítésről volt szó és az új kutatások azt mutatják, hogy az általuk több ezer évvel ezelőtt feltérképezett útvonalak még ma is az úgymond jóléti területekhez kapcsolódnak. Más szóval, ha valaki a több mint 2000 évvel ezelőtt kialakított római úthálózat közelében él, akkor nagyobb valószínűséggel tartózkodik egy viszonylag gazdag területen. Az ezen utak által lehetővé tett kereskedelem, profit és fejlesztés ugyanis a modern időkben is megmutatkozik.
Vágólapra másolva!

Eredetileg azonban más volt az utak elsődleges célja: az ókori rómaiak főként a katonai csapatok (légiók) közlekedésének megkönnyítésére építették ezeket az utakat. Idővel ezek az utak kezdték el összekötni a településeket és a jelentősebb városokat.

– mondta Ola Olsson, a svéd Göteborgi Egyetem közgazdásza a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Feltűnő azonban, hogy ezeknek a római utaknak az a fő eredménye, hogy hozzájárultak a városok és a rajtuk lévő gazdasági tevékenység koncentrációjához, noha már megszűntek és új utak borítják őket.

A Római Birodalom legfontosabb útja, a Via Appia. Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Via_Appia#/media/File:Via_appia.jpg

A Római Birodalom a terjeszkedésének csúcspontján, az időszámításunk szerinti 2. század elején mintegy 80 ezer kilométernyi utat épített ki;

az első útvonal építése időszámításunk előtt 312-ben kezdődött meg.

A Journal of Comparative Economics tudományos szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók a Római Birodalom útjait ábrázoló térképeket most a mai műholdképek fölé helyezték, az éjszakai fényintenzitást a gazdasági tevékenység hozzávetőleges mutatójaként használva. A térképet a közelebbi elemzés érdekében kisebb rácsokra osztották, amelyek egyetlen hosszúsági fokot mértek egyetlen szélességi fokkal.

A csapat végül a római közúti útvonalak és a modern gazdasági tevékenység „figyelemreméltó kitartásáról" számolt be, annak ellenére, hogy az eredeti infrastruktúra nagy része mára teljesen megszűnt.

Hogy az utak ösztönözték-e a gazdasági tevékenységet, vagy a már virágzó utak mentén épültek, az továbbra is kérdés, ám a jelek szerint az előbbi hipotézis helytálló, miszerint az utak a kereskedelem és a vagyon növekedését jelentették.

A rómaiak által épített utak egy része figyelemreméltó módon épségben maradt Forrás: Pinterest

A szakemberek úgy vélik, hogy a jelenlegi tanulmányt az teszi különösen érdekessé, hogy bár maguk az utak eltűntek, ám a városi minta ennek ellenére megmaradt."

A most kapott eredmények ráadásul a jövő infrastrukturális tervezésére is vonatkoztathatók. A közúti és vasúti útvonalak elhelyezésére vonatkozó döntések jelentős mértékben javíthatják a gazdasági légkört egy adott területen – és ahogy ez a legújabb tanulmány is mutatja, ez a javulás hosszú-hosszú ideig tarthat.