Tokaj-Hegyalja ékköve és a tokaji borkultúra ősi fészke: Tarcal

Tarcal
Tokaj-Hegyalja Magyarország legnagyobb múltú borvidéke
Vágólapra másolva!
Magyarország egyik különlegesen szép tájegysége, Tokaj-Hegyalja és a Bodrogköz rendkívül hosszú történelmi múltra tekinthet vissza, hiszen ez a vidék volt a honfoglaló magyarság egyik első telephelye a Kárpát-medencében. A tágabb értelemben vett bodrogközi vidék déli szegletében fekvő tokaji járás messze földön híres régi borkultúrájáról és természeti szépségeiről, amelynek egyik legősibb települése, Tarcal, valamint környéke számos látnivalót kínál az ország szépségei iránt érdeklődő utazóknak.
Vágólapra másolva!

Kis település, sorsfordító történelmi múlttal

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei község az Alföld és a Zempléni-hegység találkozásánál, az ország legjobb minőségű szőlőtáblái között fekszik, páratlanul szép természeti környezetben.

Tarcal egyike hazánk legősibb településeinek.

Erre utal a község neve is, amelyet Turzol kun fejedelem nevéből származtatnak.

Tokaj-Hegyalja Magyarország legnagyobb múltú borvidéke Forrás: Origo - Elter Tamás

A történelmi hagyomány szerint ugyanis Árpád fejedelem a honfoglaló magyarokkal szövetséges Turzolt küldte előre kikémlelni a területet, mielőtt átkelt volna a Vereckei-hágón.

Nem tudni, hogy így volt-e vagy sem, ám ami történelmi tény, hogy itt, ezen a vidéken volt a honfoglaló magyarok első telephelye. Tarcal közvetlenül szomszédos Tokajjal, a leghíresebb magyar borvidék „fővárosával".

A tokaji járáshoz tartozó község hazánk egyik legrégibb települése Forrás: Origo - Elter Tamás

A nagy múltú település az államalapítástól kezdve csaknem egy évezreden át királyi birtok volt, ahol Könyves Kálmán uralkodás alatt, 1110-ben országgyűlést is tartottak. Luxemburgi Zsigmond uralkodása idején, a 14. század végén Tarcal a királyi uradalom része lett,

majd 1440-ben a híres törökverő hadvezér, Hunyadi János birtokává vált.

I. (Habsburg) Ferdinánd 1551-ben mezővárosi rangra emelte a települést, és itt tartották meg 1561-ben az egyik első magyarországi református zsinatot is, amelyen a híres protestáns reformátor, Kopácsi István elnökölt.

I. Ferdinánd 1551-ben emelte mezővárosi rangra Tarcalt Forrás: Wikimedia Commons/Hans Bocksberger der Ältere

Az 1560-as években az országot megszálló törökök felégették a várost. A tizenötéves háború sem kerülte el a vidéket; 1593-ban Chirstoph Teuffenbach császári tábornok és felső-magyarországi főkapitány Tarcalon rendezte be a főhadiszállást.

A mezővárost 1603-ban II. Rudolf német-római császár és magyar király Rákóczi Zsigmond erdélyi fejedelem zálogbirtokába adta, Báthori István viszont 1606-ban visszaváltotta Tarcalt a Rákócziaktól.

II. Rudolf elzálogosította Tarcalt a Rákócziaknak Forrás: Wikimedia Commons/Martino Rota

A tizenötéves háború, illetve a Bocskai-felkelés szomorú epizódjaként

a kegyetlenségéről hírhedt Giorgio Basta császári tábornok 1606-ban porig égette a várost.

A vérzivataros 17. század megpróbáltatásai sem kímélték meg Tarcalt; 1662-ben a krími tatárok, az 1670-es években pedig hol az osztrák császári csapatok, hol pedig Thököly Imre kuruc seregei dúlták fel a települést.

A "nagyságos vezérlő fejedelem", II. Rákóczi Ferenc 1712-ből származó Mányoki Ádám festette portréja Forrás: Wikimedia Commons/Mányoki Ádám

A Rákóczi-szabadságharc idején, 1707-ben maga a „nagyságos vezérlő fejedelem" is járt Tarcalon, akinek mind a mai napig a műemléki Rákóczi-ház őrzi az emlékét.

Szemenszedett aszú szőlőt szedettünk

Tarcalon már a 17. század elején is fejlett volt a szőlőtermesztés és a borkultúra. A historikus források szerint 1620-ban a Thurzó-család tarcali szőlőjében aszúszemeket szüreteltek, egy 1701-ből származó feljegyzés pedig arról ír, hogy „...szemenszedett aszú szőlőt szedettünk közel egy hordóval."

A környék borkultúrája már a 17. század elején is fejlettnek számított Forrás: Patrícius Borház

Grassalkovich Antal gróf javaslatára Mária Terézia királynő 1748-ban elrendelte a kincstári szőlők két korszerű szőlőteleppel való kibővítését a Henye hegy déli lejtőjén, illetve a Szarvas dűlőben. A Tarcal környéki szőlészetből rendszeresen szállítottak míves bort a bécsi királyi udvar számára.

Mária Terézia osztrák császárné és magyar királynő különösen kedvelte a Tokaj-hegyaljai borokat Forrás: Wikimedia Commons/Martin van Meytens

A tarcali szőlőkultúrát a 19. század második felében súlyos csapás érte: az 1880-as filoxéria járvány az ültetvények jelentős részét teljesen elpusztította.

A tarcali vincellériskola igazgatója, Kasinczky Viktor tudományos munkásságának és szervezőtehetségének köszönhetően, 1894-től elindult a filoxéria sújtotta hegyaljai szőlők újratelepítése. A királyi udvartartás birtokában lévő tarcali szőlészetet az akkor legkorszerűbb technika felhasználásával telepítették újra.

Az Andrássyak a 18. században telepedtek le Tarcalon Forrás: Origo - Elter Tamás

Tarcal történetében igen fontos szerepet játszott két főrendű família,

a Dégenfeld és az Andrássy-család. Gróf Dégenfeld Imre volt az 1857-ben életre hívott Tokaj-Hegyalja Bormívelő Egyesület egyik alapító tagja, aki nagyon sokat tett a hegyaljai borkultúra fejlesztéséért. Az Andrássy-család tagjai a 18. század végén telepedtek le Tarcalon.

A gyönyörűen felújított Andrássy Kúria ma magas színvonalú ötcsillagos szállodaként üzemel Forrás: Origo - Elter Tamás

A mezőváros szívében álló barokk kúria a 19. század elején került az Andrássyak birtokába, akik a főnemesi hajlékot a kor divatja szerint klasszicista stílusban építették át. Az Andrássyak családi fészke 1945 után a magyarországi kastélyok sorsához hasonlóan romlásnak indult, és csak a rendszerváltást követő időkben született újjá.

Az Andrássyak egykori főnemesi szállásától Európa legnagyobb Krisztus szobráig

A megújult Andrássy-kúria jelenleg a Tokaj-hegyaljai vidék legnívósabb, a legmagasabb igényeket is kielégítő ötcsillagos vendégszállásaként üzemel, 2019 óta a BDPST Group szállodájaként. A régió szépségét és a nemesi lak múltját bemutató egyedülálló adottságokkal rendelkező kúria 53 szobával, wellness és spa részleggel, nagy szökőkutas teraszával, továbbá hamarosan megnyíló rendezvénytermével bármilyen programra tökéletes desztináció lehet.

Az Andrássy Kúria megőrizte a régi idők hangulatát Forrás: Origo - Elter Tamás

A kúria egész évben várja az üdülni vágyókat, emellett pedig rendezvény- és esküvő helyszínként is kitűnő választásnak bizonyul a közel 150 fős befogadóképességű konferenciatermével, amit az egykori borászati részleg felújításával alakítottak ki.

Ötvenhárom minden kényelemmel felszerelt szoba valamint lakosztályok várja a látogatókat Forrás: Origo - Elter Tamás

A szálloda wellness szolgáltatásai között a spa kezelések mellett olyan különlegességek is helyet kapnak, mint a barlangfürdő és a benti medence által nyújtott relaxációs élmények, illetve a kinti medence kínálta hűsítő felfrissülés a nyári napokon.

Az Andrássy Kúria & Spa tökéletes kiindulópontja a hegyaljai borvidék, illetve Tarcal és tágabb környékének felfedezéséhez.

Az Andrássy Kúria tökéletes kiindulópont a környék felfedezéséhez Forrás: Origo - Elter Tamás

A település gazdag történelmi múltjából eredően több értékes műemlékkel is rendelkezik.

Gótikus plébániatemploma a 15.században épült.

Az eredetileg kettős tornyú középkori templomnak mára csak egyetlen tornya maradt. A magyarországi reformáció terjedésével 1562-ben a helyi protestáns közösség birtokába került a templom, de miután II. Rákóczi György erdélyi fejedelem felesége, Báthory Zsófia 1671-ben rekatolizált, kiűzette innen a protestánsokat.

Részlet a kúria hangulatos szalonjából Forrás: Origo - Elter Tamás

A barokk kor emléke a 18. században épült Rákóczi-ház, amelyben jelenleg a Kertészeti és Szőlészeti Kutató Intézet üzemel. Az Andrássyak emlékét őrzi a 18. század második felében késő barokk stílusban emelt lakóház, Andrássy László egykori rezidenciája.

A község szélén álló, gyönyörű parkkal rendelkező Dégenfeld-kúria a hegyaljai borkultúráért a 19. században oly sokat tett Dégenfeld grófok családi lakja volt egykor.

Részlet az Andrássy Kúria szalonjából Forrás: Origo - Elter Tamás

Tarcal egyik leghíresebb nevezetessége a község fölé emelkedő dombon álló Áldó Krisztus szobor,

Európa legnagyobb Krisztus szobra.

A közel tíz méter magas, öt gránittömbből kifaragott Krisztus szobrot 2015 márciusában állították fel, amelyet Ternyák Csaba egri érsek szentelt fel.

A monumentális Áldó Krisztus szobra Tarcal egyik nevezetes látnivalója Forrás: Origo - Elter Tamás

A település fölé magasodó monumentális műalkotást körülvevő panorámasétányról csodálatos kilátás nyílik a környékre.

A környék felfedezése dzsiptúrával is lehetséges Forrás: Origo - Elter Tamás

A környék dombvidékének felfedezéséhez ideális eszköz a helyben megszervezett dzsiptúra. Az egykori kőfejtő mélyén, a vulkanikus eredetű sziklafalak között csillogó tengerszem, valamint a Tarcal környéki dombvidék dzsipes felfedezése mindenki számára emlékezetes kalandot kínál.

A tarcali dombvidék dzsipekkel való felderítése jó kaland Forrás: Origo - Elter Tamás

Tarcal ideális kiindulópont a tágabb környék szépségeinek felderítését célzó csillagtúrához is. Könnyen megközelíthető a szomszédos Tokaj, a szintén közeli Sárospatak, vagy a még szintén elérhető távolságra fekvő Füzérradvány, ahol az ország egyik legnagyobb főúri rezidenciája, a nemrég felújított csodálatos Károlyi-kastély tekinthető meg.

Az újjáéledő magyar borkultúra világszínvonalú műhelye

A hegyaljai túra kihagyhatatlan része a borkóstolás. A messze földön híres tokaji borvidék egyik legkorszerűbb borászati üzeme, a Patrícius Borászat a környék szinte valamennyi híres szőlőfajtájából készített borkínálattal várja a látogatókat.

Tengerszem Tarcal határában Forrás: Origo - Elter Tamás

A napjainkban már nemzetközi hírnévre szert tett bodrogkisfaludi pincészetet huszonkét éve, 2000-ben alapították, amely jelenleg nyolcvanöt hektáron gazdálkodik. Szőlőültetvényei öt környékbeli község határában fekszenek.

A környék már az 1750-es évektől királyi borászati központ volt,

a Patrícius pincészetet pedig egy nagynevű régi hegyaljai borászdinasztia, az Okcsolányi-család leszármazottai, a Kékessyek alapították.

A Patrícius Borház a tokaji borvidék egyik leghíresebb pincészete Forrás: Patrícius Borház

Bodrogkisfalud rendkívül jó mikroklímával és talajjal rendelkezik a szőlőtermesztéshez. A talajnak kiváló a víztartó képessége, és ennek köszönhető, hogy például az idei rendkívül aszályos nyár ellenére is jónak számít a 2022-es termés.

A pincészet gazdag borkóstoló programokat kínál Forrás: Origo - Elter Tamás

Maga Bodrogkisfalud is komoly történelmi múltra visszatekintő település, amit község fölé magasodó várhegyen a 13. században emelt egykori lovagvár bizonyít.

Valamennyi híres Tokaj-hegyaljai szőlőfajtából készítenek borokat a pincészetben Forrás: Patrícius Borház

A Patrícius Borház tulajdonosainak hitvallása szerint a régi hagyományok és értékek újjáélesztésével és ápolásával kell továbbfejleszteni a hegyaljai borkultúra tradícióit.

Mint a tokaji borvidék egyik meghatározó pincészete, a Patrícius Borház ezért tartja fontosnak hogy a pincelátogatásokon és borkóstolókon keresztül a helyi hagyományokat, kulturális és természeti értékeket is bemutassák, illetve népszerűsítsék.

Díjnyertes aszúborok a Patrícius Borászat kínálatából Forrás: Origo - Elter Tamás

A pincészet a Tokaj- hegyaljai hagyományokat a legkorszerűbb 21. századi technológiával ötvözi; felszereltsége, termelési kultúrája és minőségi borai alapján ott van a világ legjobbjai között, bizonyságot adva az újjáéledő magyar borkultúra magas színvonaláról.

(A cikk megírását az Andrássy Kúria & Spa támogatta)