Minden nap milliónyi mikroműanyag-részecskét nyelnek le a bálnák

kék bálna
A kék bálna táplálkozás után
Vágólapra másolva!
Egy most publikált tanulmány szerint a kék bálnák (Balaenoptera musculus) naponta akár több milliónyi mikroműanyag-szennyeződést is elfogyasztanak, amivel ezek az állatok a legnagyobb műanyaghulladék-fogyasztók a bolygón.
Vágólapra másolva!

A becslések szerint a kék bálnák naponta körülbelül 10 millió darab mikroműanyagot fogyasztanak el, ami azt jelenti, hogy ez több mint 1 milliárdra nő egy három-négy hónapos táplálkozási időszak során. Szakemberek ennek az elfogyasztott műanyagnak a tömegét 230 kilogramm és 4 tonna közé becsülik.

– figyelmeztettek a kutatók, akik adataikat Kalifornia tengerparti vizein gyűjtötték.

Hozzáteszik: a mikroműanyag azonban a bálnák által elfogyasztott krillben és halban van, nem pedig a vízben. Ezek mérete a kisebb élőlények táplálékához hasonló.

A kék bálna táplálkozás után Forrás: Doug Perrine / Alamy Stock Photo

Az emlősök populációja ráadásul még mindig lábadozik a bálnavadászat jelentette sokkból,

és más, ember által okozott hatásokkal is szembesülnek, mint például a zaj és a hajócsavarok.

– mondta Dr. Shirel Kahane-Rapport, a Fullertoni Kaliforniai Állami Egyetem munkatársa, a tanulmány vezetője a The Guardian online portálnak. – Biztosak lehetünk abban, hogy ennek lesz valamilyen hatása, de nem ismerjük a pontos egészségügyi hatásokat; ezeket kell most kiderítenünk.

Kahane-Rapport szerint sokkal több szennyezett óceáni medence található a világon, mint Kalifornia partjainál, beleértve az Északi-tengert, a Földközi-tengert és a délkelet-ázsiai vizeket. Úgy véli, hogy az ezeken a területeken táplálkozó bálnák minden bizonnyal még nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint az Egyesült Államok nyugati részének partjainál.

– mutatott rá Dr. Matthew Savoca, a Stanford Egyetem munkatársa, a tanulmányt végző csapat tagja. – Legyen szó a tőkehalról, lazacról vagy más halról, ugyanazt a halat fogyasztjuk mi is, mint amit a bálnák.

A Nature Communications folyóiratban megjelent kutatás szerint tetemes mennyiségű műanyaghulladék kerül nap mint nap a környezetbe, és a mikroműanyagok már az egész bolygót beszennyezték, a Mount Everest csúcsától a legmélyebb óceánokig. Kutatások legalább 1500 vadon élő fajról számoltak be, amelyek már lenyelték ezeket.