Szőrös csiga volt egy 99 millió éves borostyánban

Vágólapra másolva!
Szőrös csigát talált egy nemzetközi kutatócsoport egy 99 millió éves borostyánban Mianmarban (Burma).
Vágólapra másolva!

Az újonnan felfedezett szárazföldi csigafaj házának peremén rövid, sörteszerű szőrszálak helyezkednek el, ami vélhetően evolúciós előnyhöz juttatta a puhatestűt - közölte szerdán a frankfurti Senckenberg Kutatóintézet és Természettudományi Múzeum.

A csigakövületet egy krétakori borostyánbányában fedezték fel. A burmai borostyánban a Tarebia granifera családba tartozó csigák összesen nyolc faját azonosították.

Az újonnan leírt csigafaj héján lévő finom szőrszálak mindössze 150-200 mikrométeresek (0,15-0,20 milliméter). Nem szokatlan, hogy a megkövült vagy a ma is élő szárazföldi csigák házát bordák, szőrszálak, csomók vagy redők díszítik, ezek azonban bonyolult kialakításúak és rendszerint valamilyen meghatározott célt szolgálnak.

Forrás: Senckenberg

A szőrszálak segíthetnek az állatnak például könnyebben megkapaszkodni egy növény szárán vagy levelén. Az is meglehet, hogy gondoskodtak a csiga hőszabályozásáról vagy védték a csigaházat a szétbomlástól a trópusi erdők nagyon savanyú talajában és az avarban.

A sörték álcaként is szolgálhattak vagy közvetlen támadástól védhették a csigát. A tudósok azt sem zárják ki, hogy a szőrszálak előnyt jelentettek a nemi szelekciónál.

(MTI/AFP)