Ezekkel az őszi zöldségekkel védhetjük leginkább szemünket

nő, brokkoli, vegetáriánus
Vágólapra másolva!
Ahogy beköszöntenek az esős, őszi napok, egyre jobban esik bekuckózni az otthonunk melegébe, és egyre jobban esnek a testet-lelket melengető ételek is. Ráadásul az őszi szezonális zöldségek bővelkednek az immunrendszert kiválóan támogató vitaminokban, ásványi anyagokban, és nem mellesleg a szemünk egészségéhez is hozzájárulnak.
Vágólapra másolva!

„Hosszú távon azzal tehetünk legtöbbet szemünk egészségéért, hogyha kiegyensúlyozottan táplálkozunk. Különösen fontos, hogy sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk, mert ezek tele vannak olyan értékes vitaminokkal, mint az A-, C-, E-vitamin és a cink.

– mondja Dr. Bíró Bettina, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

Forrás: 123rf.com

Az ősz ebből a szempontból maga a kánaán. A piacok és a boltok polcai olyan zöldségektől roskadoznak, amelyek tartalmazzák a szükséges vitaminokat.

  • Leveles zöldek: A sötét leveles zöldek az őszi szezon nagy jolly jokerei, hiszen olyan kulcsfontosságú tápanyagokat tartalmaznak, mint a lutein és a zeaxantin. „A lutein és zeaxantin beépülve semlegesíti a retinában lévő szabadgyököket. Ezáltal mérsékelheti a makula degeneráció kialakulásának kockázatát, ami az időskori látásvesztés egyik fő okozója" – folytatja Dr. Bíró Bettina. Mivel a szervezet természetesen nem állítja elő a számára szükséges luteint, fontos, hogy a leveles zöldeket, például a spenótot, a kelkáposztát vagy a fodros kelt építsük be az étrendünkbe. De egyre több helyen kaphatunk mángoldot és pakchoi-t is. Bátran próbáljuk ki ezeket az újdonságokat! Olívaolajon, fokhagymával párolva mindkettőt tálalhatjuk például – az A-vitaminban szintén bővelkedő – csirkemáj mellé.
  • Brokkoli és kelbimbó: Ezek az őszi zöldségek tele vannak C-vitaminnal, aminek megfelelő mennyiségű beviteléről nem csupán az őszi meghűlések gyakorisága miatt szükséges gondoskodnunk. A C-vitamin ugyanis jelentősen csökkentheti a szürkehályog kialakulását. A C-vitamin bevitele brokkolit és kelbimbót fogyasztva sokkal hasznosabb, mintha például, narancslevet innánk, mert ezek nem tartalmaznak jelentős mennyiségű cukrot. Tudjuk, hogy a kelbimbó nem feltétlenül szerepel mindenki kedvenc zöldséglistáján, havonta legalább egyszer mégis érdemes beiktatni az étrendünkbe, a többi zöldféle mellé.
  • Sárgarépa: A sárgarépa köztudottan jót tesz a látásnak és a szem egészségének. A benne lévő nagy mennyiségű A-vitamin megvédheti a szem felszínét, és segíthet a szemszárazság leküzdésében. Nem mellesleg az A-vitamin szerepet játszhat a szürkehályog és a makuladegeneráció okozta látásvesztés kockázatának csökkentésében is. Fogyasszuk párolva, vagy lepjük meg a családot egy finom sárgarépatortával. Ha azonban igazán jót szeretnénk magunkkal tenni, a filmnézős estéken ropogtassunk, mártogassunk chips helyett nyers sárgarépát.
  • Édesburgonya és sütőtök: Az őszi szezon két szupersztárja hihetetlenül gazdag béta-karotinban, amit a szervezet A-vitaminná alakít át. Ez a vitamin a rodopszin összetevője is. Ez az a fehérje a szemben, amely lehetővé teszi, hogy gyenge megvilágítás mellett is lássunk. Az A-vitamin bevitele továbbá azért is kiemelten fontos, mert hiánya a könnycsatornák és a szemek kiszáradásához vezethet, tartós szemszárazságot eredményezve.

Ha a felsorolt betegségek, elváltozások valamelyikét érzékeljük magunkon, esetleg diagnózisunk is van a problémáról, akkor mindenképp kövessük szemész szakorvosunk javaslatait és ne próbáljuk kizárólag diétával kezelni a már kialakult kórképet. Az említett ételek kiegyensúlyozott fogyasztása a megelőzésben bír fontos szereppel" – zárja Dr. Bíró Bettina.