Különös arab felirat díszíti a skót kastélyban talált üvegtöredéket

Caerlaverock kastély
A Caerlaverock kastély Skóciában
Vágólapra másolva!
Egy közösségi projektet inspiráltak azok az üvegtöredékek, amelyeket az 1990-es évek végén találtak a skóciai Dumfries közelében fekvő Caerlaverock kastélyban. A szakemberek szeretnék megfejteni eredetük történetét, majd újjáalkotni az eredeti tárgyat: egy középkori iszlám üveg ivópoharat.
Vágólapra másolva!

Ez az első és egyetlen ilyen pohár, amelyet egy skóciai régészeti lelőhelyen találtak. A régészek úgy vélik, hogy az eredeti edény a mai Szíriában, Irakban vagy Egyiptomban készült a 12. és 13. században, amelyek mindegyike az iszlám üveggyártás központjainak számított.

A töredékekre az „örökkévaló" arab szó egy része van ráírva, amelyet valószínűleg Allah 99 nevének egyikeként használnak, ami arra utal, hogy a Korán kivonata lehet. És bár ezek apró, 3,1 x 2,8 centiméter méretűek, új betekintést nyújtanak Skócia és a tágabb világgal való kapcsolatába a középkor időszakában.

Skóciában az üveget ekkortájt főként kolostorok, katedrálisok, valamint néhány kisebb templom és kápolna ólomüveg ablakaihoz használták.

Az üveget azonban csak évszázadokkal később alkalmazták kastélyok és toronyházak építésénél. Az üvegedények és tárgyak azonban nagyon ritkának számítottak, és gyakran lebomlottak a skót savas talajban.

A Caerlaverock kastély Skóciában Forrás: Wikimedia Commons

A töredékek most ismét reflektorfénybe kerültek az Eternal Connections nevű közösségi projekt során, amely vitát váltott ki a skót muszlim közösségek örökségéről.

A résztvevők élvonalbeli tudományos elemzéseket és kutatási adatokat használtak fel, hogy új módszereket dolgozzanak ki a Skócia közötti kortárs és történelmi kapcsolatok megértésére.

Szakemberek most a legmodernebb technikákat alkalmazták a töredékek elemzéséhez. Ez tette lehetővé számukra, hogy elkészítsék az üvegszilánkok 3D-modell digitális rekonstrukcióját, amiből kiderült, hogyan nézhetett ki eredetileg az üveg ivópohár. Úgy tűni, váza formájú volt, a pereme alatt kék-arany vonallal, arab írással, valamint aranyhal díszítéssel.

– mondta a HeritageDaily online tudományos portálnak a Stirlingshire-ben élő képzőművész, Alice Martin, aki a korabeli középkori iszlám üveget kutatta és a Historic Environment Scotland (HES) szakértői csoportjával dolgozott együtt. – Tudományos elemzések kimutatták, hogy valaha létezett vörös és arany díszítés is rajta, valamint a kék és fehér szín, amely nyomai még mindig láthatók.

Hozzátette: a tudományos bizonyítékok, a kutatások és az ismert történelem alapján alaposan megvizsgálták, hogyan került egy iszlám üvegpohár Skóciába, és azt gyanítják, hogy kereskedelem útján érkezett a Caerlaverock-kastélyba, esetleg a hazatérő keresztes lovagok vitték oda.