Ritkán látott évelő növény tűnt fel a Dráva mentén

rákgyilkos ételek
Matcha tea Az angliai Salford Egyetem kutatása alapján a matcha tea azáltal tesz keresztbe a ráksejteknek, hogy elvágja energia-utánpótlásukat. Elsősorban a mellrák ellen hatásos
Vágólapra másolva!
Több száz tőből álló kornistárnics állományra bukkant a napokban Lakócsa mellett a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNP) természetvédelmi őrszolgálatának tagja, tájékoztatta a szervezet szerkesztőségönket. Csór Sándor szerint Dráva mentén korábbról itt már ismertük a növény kisebb élőhelyét, valamint Rinyaújlak határában is van egy eltűnőben lévő állománya. A most felfedezett állomány az egyik legjelentősebbnek számít.
Vágólapra másolva!

A most felfedezett állomány azért is kiemelten különleges, mert a Dráva mentén a legjelentősebbnek számít. A rejtélyes nevű kornistárnics, más néven tüdőtárnics (Gentiana pneumonanthe) amúgy a tárnicsfélék (Gentianaceae) családjába tartozó faj.

A népi gyógyászatban a tüdőbaj kezelésére használták a kornistárnicsot Forrás/Képillusztráció: Pexels

– mutatott rá Csór Sándor, a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatárs. – Kiszáradó láprétek ritka faja, melyekre jellemző hogy a tavaszi elárasztás után nyár végére kiszáradnak.

Hozzátette: termőhelyeinek változása, a csapadék- és talajvíz viszonyok változása miatt, valamint a gyepgazdálkodás átalakulása és az invazív fajok tömeges megjelenése következtében állománya csökken.

Hazánkban 1982-ben nyilvánították védetté, természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

Ahogy azt a nemzeti park hangsúlyozta, a népi gyógyászatban a tüdőbaj kezelésére használták, tudományos elnevezése is erre utal (a pneumo tüdőt jelent). A kornistárnicsot 2018-ban az Év vadvirágának választották.