Itt a megdöbbentő kutatás a rizs veszélyességéről

rizs, rice
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Lesújtó hírt közölt egy új kutatás: a világ egyik legnépszerűbb körete, a rizs ártalmas lehet az egészségre; a finomított gabona túlzásba vitt fogyasztása ugyanolyan káros a szívre, mint a túl sok cukor.
Vágólapra másolva!

Egy most megjelent új kutatás az irániak étkezési szokásait és egészségi állapotát vizsgálta. Kiderült, hogy a fehér rizst is magába foglaló finomított gabonafélék fogyasztása növeli a korai koszorúér-betegség kockázatát - olvasható a Daily Mail cikkében.

A hatás gyakorlatilag ahhoz hasonló, mintha megállás nélkül öntenénk magunkba a cukrot.

A tanulmány egy körülbelül 2500 fős csoportra összpontosított. Az egyik csoport egészséges szív- és érrendszerrel rendelkezett, a másik csoport tagjai viszont koszorúér-betegséggel küzdöttek. Minden résztvevőnek kérdőívet kellett kitöltenie, amelyben többek között arról kellett nyilatkozniuk, milyen gyakran fogyasztanak teljes kiőrlésű és finomított gabonaféléket.

Az eredmények alapján a kutatók megállapították, hogy a finomított gabonafélék nagyobb mértékű fogyasztása a korai koszorúér-betegség kialakulását drámaian megnöveli. Ezzel szemben a teljes kiőrlésű gabonafélék védik a szív- és érrendszert a károsító hatásoktól.

Illusztráció Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Yasushi Wada

Miért más a finomított gabona?

A gabonaféléket a finomítás során lisztté vagy darává dolgozzák fel. Ennek az eljárásnak előnye és súlyos hátránya is van:

finomabb textúrát és hosszabb eltarthatóságot biztosít, de közben néhány kulcsfontosságú tápanyagot kiiktat.

A teljes kiőrlésű gabonafélékben ezzel szemben minden létfontosságú tápanyag megtalálható, ezért a szakértők a fehér helyett inkább a barna rizs fogyasztását javasolják.

- mondta dr. Mohammad Amin Khajavi Gaskarei, a tanulmány vezető szerzője.

Illusztráció Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Yasushi Wada

– tette hozzá a szakértő.

A finomított gabonaféléket a szervezet gyorsan lebontja, mivel már nem tartalmaznak rostokat, ez pedig étkezés után a vércukorszint megemelkedéséhez vezet. Idővel a magas vércukorszint károsíthatja az ereket és a szívet irányító idegeket, továbbá plakkok képződését idézheti elő az artériák falában.

Illusztráció Forrás: Mint Images via AFP/© Mint Images/Mint Images

Az American College of Cardiology és az American Heart Association 2019-es tanulmánya a szívbetegségek kockázati tényezőinek csökkentése érdekében olyan étrendet javasol, amely a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék és halak fogyasztását hangsúlyozza.