Óriási pillecukrot találtak az űrben

exobolygó, bolygó
A TOI-3757b művészi illusztrációja
Vágólapra másolva!
A Kitt Peak Nemzeti Obszervatórium csillagászai megtalálták a valaha észlelt legkisebb sűrűségű gázóriást. A tőlünk 580 fényévre található óriásbolygót szokatlanul kis sűrűsége miatt pillecukorhoz hasonlítják a tudósok.
Vágólapra másolva!

A TOI-3757b nevű bolygó egy vörös törpecsillag körül kering. A vörös törpék olyan kisebb csillagok, amelyek rendkívül hosszú életűek. Akár 10 milliárd évig is létezhetnek. Jellegzetes vörös színüket viszonylag „alacsony" felszíni hőmérsékletüknek köszönhetik.

A vörös törpék gyakran produkálnak heves napkitöréseket. Ezek a pusztító események könnyen elsöpörhetik a keletkezőfélben lévő gázóriások légkörét. Éppen ezért rendkívül szokatlan, hogy a vörös törpék mellett TOI-3757b-hez hasonló óriásbolygók alakuljanak ki. Az eddigi Doppler-effektuson alapuló vizsgálatok csak olyan gázóriásokat találtak, amik távol keringenek a vörös törpéktől.

A TOI-3757b átlagos sűrűsége 0,27 gramm/köbcentiméter. Létezésére több magyarázat született.

A TOI-3757b művészi illusztrációja Forrás: NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva/Spaceengine/M. Zamani

Az egyik a bolygó sziklás magjára utal. Úgy vélik, hogy a nehéz elemek kisebb bősége a csillagban arra utalhat, hogy a mag lassabban alakulhatott ki, ami késleltette a születő csillagban a gáz összeolvadását, és így hosszú távon csökkentette annak sűrűségét.

Egy másik teória szerint a TOI-3757b pályája enyhén elliptikus, vagyis bizonyos pontokon túl közel kerül a napjához, amitől felmelegszik és felfúvódik.

A későbbiekben a TOI-3757b-t a James Webb űrteleszkóppal is megvizsgálnák. A kutatás eredményeit a The Astronomical Journal című szakfolyóirat közölte.