A tenger istenének soha nem látott szentélyét fedezték fel

Poszeidón templom
A templom alakja jól kivehető
Vágólapra másolva!
A tenger görög istenének szentélyét véletlenül fedezte fel egy régészcsoport, akik a görögországi Samicum ősi akropoliszánál végeztek ásatásokat.
Vágólapra másolva!

Samicum vagy más néven Samikon egy ősi város volt a középső és késő hellád korszakban, amely Peloponnészoszban, a Kleidi-hegyen, Kato Samiko közelében, félúton az Alpheius és a Neda torkolatai között épült.

Az ókori szövegek szerint itt, a város közelében helyezkedett el a számiai Poszeidón ünnepelt temploma, amelyről Sztrabón így ír a Geographica című művében:

Ezután jön a Triphylia hegy, amely Pisatisból látja Macistiát; azután egy másik Kálkisz nevű folyó és egy Cruni nevű forrás, egy Chalcis nevű település, majd ezek után Samicum, ahol a Samiai Poszeidón legtiszteltebb temploma található. A templom körül egy szent terület hever, tele vad olajfákkal. Korábban a macistumiak vállaltak felelősséget érte; és ők is hirdették ki a fegyverszünet napját, amelyet „sáminak" hívnak. Ám az összes trifiliánus hozzájárult a templom fenntartásához".

A templom alakja jól kivehető Forrás: ΥΠΠΟΑ

A szent hely lehetséges helyszínét a folyamatban lévő, 2017-ben, 2018-ban és 2021-ben végzett geofizikai felmérések nyomán fedezték fel. Az ásatások most egy ötéves, várhatóan 2026-ig tartó kutatási program részeként folynak, amely során a szakemberek egy templom alakú épületet találtak a hegy lábánál.

A régészek egy 9,4 méter széles épület alapjaira bukkantak, ami a korábbi geofizikai adatokkal együtt arra utal, hogy a teljes szerkezet akár 28 méter hosszú is lehetett.

A csapat az egyik végén egy úgynevezett „pronaosz-t" (ami előcsarnokot jelent, amelyet egy karzat és kinyúló oldalfalak vettek körül) azonosított – ez a görög templomokra jellemző építészeti jellegzetesség. A tudósok találtak emellett két belső szobát (amiből az egyik „cella"), sűrű csemperéteggel.

Feltártak egy márványmedencét is, amelyet gyakran kultikus használathoz kötnek, valamint egy lakonikus tetőtöredéket, amely az archaikus időszakból származik, írja a HeritageDaily online tudományos portál.