A fürgelábú gyík lett Massachusetts dinoszaurusza

Vágólapra másolva!
Az amerikai Massachusetts állam hivatalos dinoszaurusza lett a fürgelábú gyík (Podokesaurus holyokensis) néven ismert, évmilliókkal ezelőtt élt őshüllő. Az erre vonatkozó törvényt szerdán írta alá Charlie Baker kormányzó.
Vágólapra másolva!

A Podokesaurus holyokensis a majdnem 35 ezer leadott szavazat több mint 60 százalékát kapta a közösségi médiában indított kampányban - amelyet Jack Lewis massachusettsi szenátor kezdeményezett a tavalyi év elején -, maga mögé utasítva egy másik, ugyanebben az államban felfedezett dinoszauruszt.

"Ha visszagondolok a gyermekkoromra, a legjobban a dinoszauruszok érdekeltek a tudományban" - mondta a republikánus kormányzó a bostoni Tudományos Múzeumban tartott aláírási ceremónián, oldalán az állam vezető őslénykutatóival.

Lewis akkor találta ki az állami dinoszaurusz ötletét, amikor vonzó programokon gondolkodott a Farkaskölykök (6-11 év közötti cserkészek) vezetőjeként a gyerekek számára a Covid-19-járvány csúcspontján.

A Podokesaurus holyokensist, amelynek a jelentése holyoke-i fürgelábú gyík, Massachusetts nyugati részén fedezte fel 1910-ben a Mount Holyoke College tanára, Mignon Talbot. Talbot volt "az első nő, aki dinoszauruszt fedezett fel, nevezett el és írt le" - emlékeztetett Lewis.

Forrás: Michael B. H.

A szenátor reményét fejezte ki, hogy a program fiatal lányokat ihlet majd, hogy felnőve felfedezzék az őslénytant.

A dinoszauruszfaj 1-2 méter hosszú, megközelítőleg 40 kilogramm súlyú és becslések szerint 14-19 kilométer/órás sebességgel futott - mondta Lewis, aki rámutatott, hogy mintegy tucatnyi más amerikai államnak is van hivatalos dinoszaurusza.

(MTI/AP)