Megdöbbentő oka van, miért ólomkoporsóba temetik II. Erzsébetet

II. ERZSÉBET, london, nagy britannia, erzsébet, királynő, elhunyt
The coffin of Queen Elizabeth II, draped in the Royal Standard with the Imperial State Crown and the Sovereign's orb and sceptre, lying in state on the catafalque at Westminster Hall on September 17, 2022 in London, England. - Queen Elizabeth II will lie in state in Westminster Hall inside the Palace of Westminster, until 0530 GMT on September 19, a few hours before her funeral, with huge queues expected to file past her coffin to pay their respects. (Photo by Chip Somodevilla / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy miért temetik ólomkoporsóba a meghalt brit királynőt. Egészen megdöbbentő oka van, ami 1000 évre nyúlik vissza.
Vágólapra másolva!

Hatalmas súlyt kell majd a temetési ceremónián cipelniük II. Erzsébet búcsúztatásakor, ugyanis – mint kiderült – ólommal bélelték ki a királynő végső nyughelyének számító koporsót – írja a Bors az IFL Science-re hivatkozva.

A szokásnak majdnem 1000 éves hagyománya van, és Diana, valamint Fülöp herceg koporsóját is ólommal bélelték ki.

A rejtélyes szokás hátterében ugyanakkor nagyon is érthető ok áll: azt szeretnék, hogy a királynő teste minél tovább maradjon jó állapotban. Az ólom ugyanis megvédi a testet a bomlástól, vagyis lelassítja azzal, hogy távol tartja a nedvességet tőle.

Forrás: AFP/WPA Rota/Chip Somodevilla

A hagyomány egészen I. Vilmos angol királyig nyúlik vissza. Az uralkodó 1087-ben egy csatában kapott halálos sebet, sokáig haldoklott, majd senki sem akarta eltemetni, népszerűtlensége okán. A szomorú sorsa az lett, hogy egy kőlapon indult teste bomlásnak. Végül egy lovag vállalta, hogy testét 112 kilométeren át cipelje Caenig. Ám mire odaért vele, a király teste annyira felfúvódott, hogy már be sem fért a koporsóba.

Orderic Vitalis bencés szerzetes beszámolója szerint a történet további szörnyű fordulatot vett: amikor megpróbálták belepréselni a szűk szarkofágba, a test gyakorlatilag felrobbant, a duzzadt belek felszakadtak, és elviselhetetlen bűz csapta meg a járókelők és az egész tömeg orrát.

Ezek után cseppet sem meglepő, ha az uralkodók nem akarnak hasonló sorsra jutni,

az ólomkoporsóval ugyanis akár egy évig is el lehet kerülni a test bomlását.

Ráadásul a formaldehidet egészen 1869-ig nem ismerték, így ez volt az egyetlen módszer arra, hogy minél tovább fent maradjanak az uralkodók maradványai.