Repülőgéppel érkeztek a kihalt nagymacskák Indiába

gepárd, zsákmány, préda
A zsákmányállat is átélheti a poszttraumás stressz állapotát
Vágólapra másolva!
Nyolc namíbiai gepárdot szállítottak légi úton Indiába egy ambiciózus projekt részeként, amely a nagymacskák újratelepítését célozta meg, miután az állatok évtizedekkel ezelőtt kipusztultak az országban, közölték tisztviselők és állatorvosok.
Vágólapra másolva!

A vadon élő gepárdokat pénteken szállították a namíbiai Windhoek fővárosától északra lévő vadasparkból, hogy egy 11 órás repülőutat tegyenek meg egy Boeing 747-essel, amelyet „Nagymacska repülőgépnek" neveztek el. A gepárdok elsősorban az élőhelyek elvesztése és a jellegzetes foltos szőrzetükre való vadászat miatt haltak ki Indiában.

A Kuno Nemzeti Park lesz a macskák új otthona, amit kifejezetten a számukra hoztak létre új menedékként Újdelhitől 320 kilométerre délre.

A 750 négyzetkilométeres védett parkot bőséges zsákmánya és füves területe miatt választották.

– mondta Prashant Agrawal, a namíbiai indiai főbiztosa a The Guardian online portálnak. – Annál is izgatottabbak vagyunk, mert ez India függetlenségének 75. évében történik.

A gepárdok elsősorban az élőhelyek elvesztése és a jellegzetes foltos szőrzetükre való vadászat miatt haltak ki Indiában Forrás: Flickr

A kritikusok közben arra figyelmeztettek, hogy a namíbiai gepárdok talán nehezen tudnak majd alkalmazkodni az indiai élőhelyhez, és összeütközésbe kerülhetnek a már itt élő, jelentős számú leopárddal. A szervezők azonban nyugodtak.

– mutatott rá Dr. Laurie Marker, a namíbiai székhelyű jótékonysági Cheetah Conservation Fund alapítója, amely központi szerepet játszott a projekt logisztikájában.

Új-Delhi 2020 óta dolgozik az állatok visszatelepítésén, miután a legfelsőbb bíróság bejelentette, hogy kísérleti jelleggel afrikai gepárdok, egy másik alfaj is betelepíthető egy „gondosan kiválasztott helyre".
Az öt nőstény és három, két és öt és fél év közötti hím mindegyikét műholdas nyakörvvel látják el.

A gepárd világszerte „sebezhető"-ként szerepel a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) veszélyeztetett fajokra vonatkozó, Vörös Listáján, ám Észak-Afrikában és Ázsiában „kritikusan veszélyeztetett".

Fennmaradásukat elsősorban a természetes élőhelyek megfogyatkozása és az emberi vadászat miatti zsákmányvesztés, illetve az egyéb célú területek fejlesztése és a klímaváltozás veszélyezteti.