Mitől zöld a zöldtető?

zöldtető
Már akár egy 10 centis extenzív zöldtető megnöveli a hőkapacitást, így télen, nyáron csökkenti a rezsiköltséget. A zöldtetők mérséklik a városi hősziget hatást. A tető növényei gazdag élőhelyek, és óvják épületeinket is. A napelem a zöldtetőnek jóbarálja. Minden új zöldtető egyben egy új élettér kialakulását is jelenti.
Vágólapra másolva!
Már akár egy 10 centis extenzív zöldtető megnöveli a hőkapacitást, így télen, nyáron csökkenti a rezsiköltséget. A zöldtetők mérséklik a városi hősziget hatást. A tető növényei gazdag élőhelyek, és óvják épületeinket is. A napelem a zöldtetőnek jóbarálja. A tető zöldítésének kulisszatitkaiba a specialista BAUDER építész- közgazdász rendszertanácsadója: Rácz István vezet be. - hívja fel a figyelmet a Greenfo.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi időben az egyre többet emlegetett klímaváltozás mellett gyakran előkerül a hírekbe a biodiverzitás, azaz a biológiai sokféleség is. Ma már 4,5 milliárd, azaz az emberiség 57 %-a városokban él, hazánkban ez az arány 71 %.

A legtöbb városban az egy főre jutó zöldterület/zöldfelület sajnos nagyon kevés, pedig ezek jótékony hatását nem nagyon kell magyarázni.

Az egyre keményebb és gyakoribb kánikulában a saját bőrünkön érezzük egy fás és egy fátlan utca közötti különbséget, a beton és a gyep hőmérsékletéről nem is beszélve. A hőérzet mellett persze pszichésen is kellemesebb egy zöldebb környezet. Sajnos a belvárosi társasházak tetejére nem tudunk enyhítő megoldást telepíteni, de azért sok épület szóba jöhet – ha van rá pénz, szemlélet és akarat.

Minden új zöldtető egyben egy új élettér kialakulását is jelenti.

Már akár egy 10 centis extenzív zöldtető megnöveli a hőkapacitást, így télen, nyáron csökkenti a rezsiköltséget. A zöldtetők mérséklik a városi hősziget hatást. A tető növényei gazdag élőhelyek, és óvják épületeinket is. A napelem a zöldtetőnek jóbarálja. Minden új zöldtető egyben egy új élettér kialakulását is jelenti. Forrás: https://greenfo.hu/hir/mitol-zold-a-zoldteto/

Intenzív zöldtető

Az intenzív zöldtető számos kialakítási lehetőséget hordoz magában, megfelelő kivitelezéssel a tető valódi kerté varázsolható.Az intenzív zöldtető esetében füvesítés és fás szárú növények telepítése egyaránt szóba jöhet.

A növényzet megfelelő fejlődéséhez szükséges termőréteg megválasztása, illetve a szükséges víz - és tápanyagellátás gyakorlatilag ugyanúgy történik, mint egy hagyományos kert esetében. Fokozottan ügyelni kell a növényzet stabilitására, illetve az épület lehetséges negatív hatásaira (pl. a homlokzat fényvisszaverő képessége). Az intenzív zöldtető tervezése, különös tekintettel a növényválasztásra megfelelő szakértelmet követel.

Fás szárú növényeknél a termőréteg méretezéséhez a "növénymagasság / 10 = beépítésre alkalmas termőközeg" képlet alkalmazása javasolt.
Füvesített és futó talajnövényekkel ültetett területen a termőközeg vastagsága 20 cm legyen. A termőközeg magas vízkapacitása ellenére, főleg a füvesített területeken, száraz időben a rendszeres öntözés elengedhetetlen. A hagyományos kertekhez hasonlóan itt is igaz, hogy a növényzet állapota és annak ápolása szoros kapcsolatban áll egymással. Mivel az intenzív zöldtető esetében széles növényválasztékkal áll rendelkezésre, szükséges az adott intenzív zöldtetőre vonatkozó ápolási/gondozási feladatok pontos meghatározása.

Az intenzív zöldtető több ápolást igényel, mint az extenzív.

Az intenzív zöldtetők fűvel és növényekkel telepítve, közlekedő- és tartózkodó helyekkel akár kertként is funkcionálhatnak.

Extenzív zöldtető

A extenzív zöldtető olyan természet közeli vegetáció kialakítását teszi lehetővé, ami nem igényel sok gondozást és kisebb terhelést jelent a tető számára. Az extenzív zöldtetőt leggyakrabban szédumhajtások alkotják. Szárazságtűrő növényekkel kiegészítve szédumhajtások és lágyszárú növények keveréke is alkalmazható.

Az extenzív zöldtetőt többrétegben - termő -, szűrő - és drénrétegekre tagolható formában - kell kialakítani. A vegetációs réteg az ásványi összetevőkből álló, kevés szerves összetevőt tartalmazó termőközeget (substrat) helyettesíti. A termőközeg tárolja a vizet és a tápanyagot, illetve elegendő helyet biztosít a gyökérzet számára.

Az extenzív zöldtető rendszer felületi tömegét a termőközeg határozza meg. A rétegvastagság minden centimétere az ásványi termőközeg vízzel telített 10-13 kg/m² súlyának felel meg. Szédumhajtások esetében a termőközeg ajánlott vastagsága minimum 6 cm. A termő -, szűrő - és drénrétegekkel együtt a felülettömeg így kb. 70 - 100 kg/m². Szédum - lágyszárú növények kombinációja esetén a gyökérzet helyigénye miatt minimum 8 cm vastagságú termőközeg szükséges, amivel a felülettömeg már 90 - 130 kg/m² lesz.

A kisebb teherbírású tetők számára a speciális könnyűszerkezetes zöldtető ajánlott, amelynek össztömege kb. 70 kg/m². Ebben az esetben a gyökérzet számára biztosított hely korlátozott. A extenzív zöldtető kevés gondozást igényel, de a gondozás teljes elhagyása nem lehetséges. Az idegen hajtásokat rendszeresen el kell távolítani, és szükség szerint a trágyázást is el kell végezni.

Az extenzív zöldtetőket igénytelen és túlnyomórészt alacsony növésű növények alkotják, és csak ellenőrzés, illetve karbantartás céljából járhatók.

Mindkét módozat értékes élettér a növények és állatok számára, és visszaad valamit a természet elvesztett darabjából.

Rácz István Bauder zöldtető specialista. kép: Sarkadi Péter greenfo Forrás: https://greenfo.hu/hir/mitol-zold-a-zoldteto/

Az alábbi podcastban Sarkadi Péter erről beszélget Rácz Istvánnal:

https://soundcloud.com/user-994727764/mitol-zold-a-zoldteto?utm_source=clipboard&utm_campaign=wtshare&utm_medium=widget&utm_content=https%253A%252F%252Fsoundcloud.com%252Fuser-994727764%252Fmitol-zold-a-zoldteto

(Forrás: Greenfo: https://greenfo.hu/ , BAUDER: https://www.bauder.hu/)