Tudja-e, melyik az az állat aki képes sokféle fajt megtestesíteni? - videó

mimikri polip, Thaumoctopus mimicus
Mikmikri polip (Thaumoctopus mimicus) tipikus mintázattal.
Vágólapra másolva!
Sok állat álcázza magát, beleolvadnak a környezetükbe, vagy olyan mintázatuk van, ami megtöri az állat körvonalait, mint például a zebra és a leopárd, vagy a tigris esetén. Vannak, akik mérgező fajokat utánoznak. A tintahal azzal a lenyűgöző képességgel bír, hogy képes utánozni környezetét, megváltoztatva színét, alakját, bőrének szerkezetét. Ily módon ijeszti el a ragadozókat, vagy kommunikál a más tintahallal. Néhányról ismert, hogy imitálja a nősténynek adja ki magát, hogy elosonjon más hím mellett és párosodjon a nőstényekkel. Azonban egyetlen állat képes arra, hogy sokféle állatot utánozzon, úgy átalakítva magát, mintha más faj volna.
Vágólapra másolva!

A videón látható mimikri polipot (Thaumoctopus mimicus) 1998-ban fedezték fel egy indonéz sziget, Sulawesi tengerpartja mellett. A legtöbb észlelés innen származik, de észlelték már az ausztrál Nagy-Korallzátonynál is. A Celebesz-tenger sekély vizeiben élő állatok nem csak arra képesek, hogy sokféle állatot imitáljanak, hanem arra is, hogy gyorsan változtassa mimikrijét a körülmények szerint.
Más fejlábúaktól eltérően, a polipoknak nincsen szilárd csontváz elemeik, ezért testük sokkal rugalmasabb.

A tintahalhoz hasonlóan képes beleolvadni környezetébe, bőre színét, szerkezetét megváltoztatni. azonban a polip arra is képes, a világon egyedülálló módon, hogy sokféle fajt utánozzon, eddig legalább 13 fajt jegyeztek fel (például tűzhal, medúza, tengeri kígyó, garnélarák, tarisznyarák).

A legtöbb megtestesített állat mérgező, ami megvédi őt a ragadozóktól, de ismert, hogy ellenkező nemű rákokat imitál, így csábítja el őket, majd elfogyasztja őket.

A mimikri polip a sekély homokos tengerfenéken él, a folyótorkolat közelében, ahol sok a ragadozó. Legtöbb idejét odújában tölti a tengerfenéken és táplálkozik, ezért drapp színű, beleolvad a homokos környezetbe. Ez a technika addig rejti el a ragadozók elől, míg nem mozog túl sokat. Az állatok látását gyakran megtéveszti a szín és a mintázat, ami a környezetbe olvad, amíg a kép, az adott állat nem mozog. Erős mozgásérzékelő képességeink gyorsan fókuszba hoz egy mozgó álcázott állatot. A mimikri polip ezt a problémát úgy oldja meg, hogy amikor úszik, a mérgező tűzhalat imitálja.

Mérgező, rosszízű állatokat testesít meg, hogy megtévessze a ragadozókat, elkerülendő, hogy prédájukká váljon. De a tengeri kígyót például csak akkor imitálja, amikor zargatja őt a tengeri kígyó prédája, a Garibaldi korallsügér. Ezt úgy teszi, hogy begyűri magát egy lyukba és kidugja két karját, amikor ellentétes irányba hullámozza.

Mikmikri polip (Thaumoctopus mimicus) tipikus mintázattal. Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Mimic_octopus#/media/File:Mimic_Octopus2.jpg

A polipoknak bonyolult kardiovaszkuláris rendszerük és bonyolult degrendszerük van. Három szívük van. Kettő kizárólag a vért mozgatja a kopoltyúkon át, egy pedig fenntartja a folyamatos vérkeringést a szervek számára.

Idegeinek 2/3-a a karokban található és nem a fejében, ezért a kajaival képes feladatokat megoldani, mint például feltörni egy kagylót, míg a a karok gazdája mással foglalkozik, például élelmet keres egy barlangban.

Vérük kék színű, mivel réz alapú (az emberé vas alapú, a vastartalmú hemoglobin köti meg és szállítja az oxigént a vérkeringésben). A réz hatékonyabban szállítja a vért, ha alacsony a víz hőmérséklet és kevés az jelenlévő oxigén, azonban emiatt nagyon érzékeny a savasságra, ha a víz pH értéke túl alacsony, akkor nem tud elég oxigént áramoltatni, ami komoly aggodalomra ad okot a klímaváltozás okozta óceán savasodás miatt.

Mimikri polip (Thaumoctopus mimicus). Forrás: https://theconversation.com/some-shape-shifting-animals-that-can-morph-to-fool-others-39616

A polipok önvédelemből tintafelhőt bocsátanak ki, ami halálos mérek még a polipok számára is. Ha nem menekül el, akkor saját tintája elpusztíthatja. A tinta egy réztartalmú oxidázt, a tyrosinase enzimet tartalmazza, amely a melatonin termelést kontrollálja. A tinta elrejti őt, megzavarja a ragadozót, annak szemébe spriccelve vakító irritációt okoz, ráadásul míg a predátor a sötét tintafelhőben keresi zsákmányát, az megváltoztatva mimikrijét beleolvad a környezetbe és eliszkol.

A polip nagyon intelligens állat, nagy agyuk van, képes a labirintusban navigálni, jó problémamegoldó képességük van és emlékeznek is a megoldásra. Szórakozásból szétszednek dolgokat és megkülönböztetik a személyiségeket.