Egyetlen érintéssel leolvassa a hangulatunkat és a stressz-szintünket

túrázás
A túrázás csökkenti a stressz szintet
Vágólapra másolva!
A hordható technológia lenyűgöző fejlődést ért el az elmúlt néhány évben, és a New York University Tandon kutatói most egy új elemmel egészítették ki ezt a listát. Rose Faghih, az orvosbiológiai mérnöki docens vezette csapat egy olyan készüléket fejlesztett ki, amely a bőrön zajló elektromos folyamatok segítségével képes mérni a mentális aktivitást.
Vágólapra másolva!

Ahogy arra a kutatók rámutattak, ezeket az elektrodermális aktivitásnak (EDA) nevezett folyamatokat az agyi aktivitás befolyásolja, különösen az érzelmi állapotunk. Az EDA változásainak nyomon követésével a most tesztelt készülék képes érzékelni a különféle tényezők által okozott belső feszültségeket, mint például a fájdalom, a kimerültség vagy a mentális stressz.

– magyarázta Rose Faghih professzor a ZME Science online tudományos portálnak.

A túrázás csökkenti a stressz szintet Forrás: Pinterest

A csapat elkeresztelte eszközét MINDWATCH-nak. Magyarázatuk szerint a végső cél egy olyan hordható berendezés létrehozása, amely képes nyomon követni a felhasználó mentális állapotát és javaslatokat tesz arra vonatkozóan, hogyan lehet a legjobban visszatérni a semleges vagy pozitív lelkiállapotba. Például,

ha azt észleljük, hogy különösen súlyos munkahelyi stresszt élünk át, az eszköz lejátszhat egy pihentető zenét vagy felajánlhat más típusú segítséget.

A kutatók szerint az új eszköz képes értelmezni a bőr EDA áramait (a bőr vezetőképessége), és felhasználni azokat az agyi aktivitás valós idejű, nagy pontosságú és skálázható meghatározására.
A szakemberek már tesztelték is a készüléket egy 26 egészséges emberrel végzett kísérlet során.

Bebizonyosodott, hogy az nagy megbízhatósággal és néhány másodperc alatt képes megfejteni az agyi jeleket.

A PLOS Computational Biology folyóiratban publikált tanulmány szerint amellett, hogy az eszköz segíthet nekünk jobban megbirkózni a stressz hatásaival, abban is támogathatja a mindennapjainkat, hogy jobban figyelemmel kísérjük teljesítményüket és mentális egészségüket. A tudósok úgy gondolják, hogy

hasznos lehet többek között az autizmus, a poszttraumás stressz-zavarok, a túlzott ingerlékenység vagy az öngyilkossági hajlam kezelésében, de a diabéteszes neuropátia diagnosztizálására is felhasználhatják.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy ez az eszköz valóban hordható legyen, például hogy kiküszöböljék azokat a mérési hibákat, amelyeket olyan tényezők okozhatnak, mint a gyors mozgás vagy az edzés.