Az alkoholfogyasztás miatt vonzóbbá válhatunk a kullancsok számára

kullancs
Vágólapra másolva!
A Poznańi Élettudományi Egyetem Állattani Tanszékének és a Kassai Állatorvos- és Gyógyszerészeti Egyetem tudósai szerint a kullancsok ugyanúgy vonzódhatnak az alkoholt fogyasztókhoz, mint a szúnyogok. Bár a vizsgálat még csak a kezdeti szakaszban van, de úgy tűnik, hogy ezek a vérszívók a környezetben való jelenlétüket jelző ingerek, például a kilélegzett szén-dioxid, a kibocsátott hő és a testszag alapján keresik „gazdáikat". Ezek a jelek alkohol hatására azonban felerősödnek, ami fokozza az izzadást, kitágítja a bőr ereit, miközben fokozza a hő- és szén-dioxid-kibocsátást a szervezetből.
Vágólapra másolva!

Az egyéni vonzerő is számít

Kutatások korábban már kimutatták, hogy azok, akik elfogyasztottak egy üveg sört, rövid időn belül jobban vonzzák a szúnyogokat, mint azok, akik nem ittak.

– mondta Martyna Frątczak, a projektben részt vevő doktorandusz a Sciene in Poland online tudományos portálnak. – Általánosságban véve sokszor azt feltételezzük, hogy a lakosság minden tagja ugyanolyan mértékben ki van téve a parazitáknak, ám megfigyelések és tanulmányok azt mutatják, hogy ez nem mindig igaz.

A közösséges kullancs a leggyakrabban előforduló kullancsfaj Forrás: Science Photo Library via AFP/SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Sebastian Kaulitzki/Science Phot

Hozzátette: az egyik Afrikában végzett kutatás például azt mutatja, hogy az Anopheles nemzetségbe tartozó szúnyogok által terjesztett maláriás esetek 80 százaléka csupán az emberi populáció mindössze 20 százalékát érinti.

– mutatott rá Branislav Petko kullancsspecialista, a kassai Állatorvos- és Gyógyszerészeti Egyetem professzora. – Eddig csak annyit tudtunk biztosan, hogy egyes fajok a női lehelet szagát részesítik előnyben a férfiakkal szemben.

A Frontiers in Cellular and Infection Microbiology folyóiratban publikált tanulmányban a tudósok rámutattak, hogy az elmúlt években az embereket és háziállatokat fenyegető kullancsfajoknak, mint például

a közönséges kullancsnak (Ixodes ricinus) jelentősen kibővült az előfordulási tartománya, jobban szaporodnak és aktívabbak az év minden szakaszában.

Ez olyan tényezők eredménye, mint az éghajlatváltozás, a városi és erdőgazdálkodási változások, valamint az emberek és házi kedvenceik tevékenysége.

Az alkohol nem véd meg a vérszívóktól

A kullancsok olyan kórokozók hordozói lehetnek, mint a Borrelia nemzetséghez tartozó baktériumok vagy a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás vírusa.

Ma már nem csak az erdőkben, hanem azokon a városi zöldterületeken is jelen vannak, ahol sok ember fordul meg.

A természetben eltöltött idő tehát még jobban kiteszi az embereket a parazitákkal való érintkezés veszélyének, különös tekintettel a zöldterületek népszerűségére, amelyek társasági események és az alkoholfogyasztás helyszínei.

A kullancsok számos, akár súlyos tünetekkel járó betegséget idézhetnek elő Forrás: Science Photo Library via AFP/SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Sebastian Kaulitzki/Science Phot

– magyarázta Joanna Śliwowska professzor, a Poznańi Élettudományi Egyetem és az Egyetem Neurobiológiai Laboratóriumának vezetője, a tanulmány társszerzője. – Az egyik az úgynevezett „bange drinking", ami azt jelenti, hogy rövid időn belül nagy mennyiségű alkoholt kell elfogyasztani a részegséghez; erre a legjobb példa a hétvégi és alkalmankénti ivás a gyakorlatban.

Hozzáfűzte: ez az alkoholfogyasztási stílus többek között azon diákok körében terjedt el, akik egy hét tanulás után csak hétvégén találkoznak, ami gyakran rendkívül felelőtlen viselkedést vált ki, és különösen veszélyes lehet, ha erre a természetben kerül sor.

Csehországi diákok körében végzett felmérések azt mutatják, hogy néhányan célirányosan azért fogyasztanak alkoholt, hogy megvédjék magukat a szúnyogok és kullancsok ellen.

Ez mögött az az elmélet áll, hogy a véralkohol káros lehet a parazitákra. A szakemberek azonban határozottan elutasítják ezt a megközelítést, mert „az alkoholos befolyásoltság nem véd meg a kullancsoktól".

A tanulmány szerint a kullancs által elfogyasztott vérben lévő alkohol mennyisége nem lesz elegendő a rovar elpusztításához.