Egy iPad méretű mélytengeri ászkarák fajt fedeztek fel a Mexikói-öbölben

ászkarák, Bathynomus yucatanensis
Az újonnan felfedezett mélytengeri ászkarák, az Bathynomus yucatanensis.
Vágólapra másolva!
A szárazföldi ászkarák szerű állat az óceán fenekén él, bármilyen útjába kerülő táplálék után guberálva. Az új fajt egy tajvani, japán és ausztráliai kutatókból álló csoport fedezte fel.
Vágólapra másolva!

Az ászkarákok rendkívül eltérő méretűek, a kis, 1 milliméternél kisebb egyedektől , az óceán mélyén lappangó nagy egyedekig. Az ászkarákok szelvényes testükkel és 7 pár végtagjukkal a rákfélék rendje, ami a szárazföldi ászkarákot és rokonait foglalja magába.

A körülbelül 26 cm-es hosszával, ez az új óriás ászkarák faj körülbelül 2.500%-kal nagyobb mint egy szárazföldi ászkarák. Mint a kertekben a sziklák és levelek alatt élő kis gerinctelenek, ezek a mélytengeri állatok teljesen ártalmatlanok.

Eredetileg úgy gondolták, hogy a Bathynomus giganteus egy faja, amely a mélytengeri ászkarákok egyik legnagyobbika, de alaposabb vizsgálat azt találta, hogy számos egyedi jellemzője van. A tudósok az új fajnak a Bathynomus yucatanensis nevet adták. A név a mexikói Yucatán-félszigetből származik, amely a legközelebbi földterület, ahol az egyedet találták.

A Bathynomus giganteusszal összehasonlítva a Bathynomus yucatensisnek vékonyabbak a tagoltságai és teljes hossza rövidebb, valamint mellkasi végtagjai vékonyabbak. Krémsárga színű külső váza is megkülönbözteti szürkés színű rokonaitól.

Az újonnan felfedezett mélytengeri ászkarák, az Bathynomus yucatanensis. Forrás: https://www.sciencefocus.com/news/new-species-of-deep-sea-isopod-the-size-of-an-ipad-discovered-in-gulf-of-mexico/

Körülbelül 20 Bathynomus ászkarák faj létezik, amelyek az óceán fenekén élnek. Ezt a legutóbbi példányt egy 600-800 méter mélyen 2017-ben elhelyezett csapdából gyűjtötték. Azóta Japánban, az Enoshima Akváriumban tartották, e legutóbbi kutatásig azt feltételezték, hogy a Bathynomus giganteus egy egyede,
Hogy megbizonyosodjanak, hogy valóban eltérő fajok, a kutatók a két fajt összehasonlító genetikai analízist végeztek.

A két faj eltérő génszekvenciája miatt – COI és 16S rRNA – az eltérő morfológiával párosulva, új fajként azonosították a Mexikói-öbölben talált egyedet.

Bathynomus giganteus, az újonnan felfedezett faj egy közeli rokona. Forrás: https://www.sciencefocus.com/news/new-species-of-deep-sea-isopod-the-size-of-an-ipad-discovered-in-gulf-of-mexico/

Az ászkarákok óriási mérete a mélytengeri gigantizmus jelenségének köszönhető, ahol a mély óceánt lakó állatok sokkal nagyobbak lesznek, mint a felszínhez közelebbi rokonaik. A mélytengeri gigantizmusra példa az óriási tintahal és a japán tengeripókok.

A tudósok figyelmeztetnek, hogy története van az óriás ászkarákok rosszul azonosításának, mióta először felfedezték őket több, mint 100 évvel ezelőtt. Azt mondják, természetvédelmi okokból fontos, hogy többet tudjunk róluk.

Az alábbi videón egy óriás ászkarák látható a Mexikói-öbölben:

(Forrás: Science Focus: https://www.sciencefocus.com/)