Egy elveszett angolszász királynő nyomaira vadásznak

érme, Cynethryth
Az angolszász érme, amire Cynethryth nevét verték
Vágólapra másolva!
A Readingi Egyetem régészei nyomokat keresnek Cynethryth-ről, Nagy-Britannia egyik legerősebb angolszász királynőjével kapcsolatban, aki a 8. században uralkodott. Mercia királynője Offa király felesége és Ecgfrith király anyja volt, ráadásul az egyetlen angolszász királynő, akinek a nevét egy pénzérmére verték.
Vágólapra másolva!

Amikor Offa király 796-ban elhunyt, Cynethryth egyfajta vallási fogadalmat tett: úgy döntött, hogy egy kolostor apátnője lesz az angliai Maidenhead melletti Cookham-ben. Ígéretét be is tartotta.

Az angolszász időszakban több mint húsz kolostorból álló „hálózat" jött létre a Temze útvonala mentén.

A forrástól a torkolatig azonban csak alig néhány helyen végeztek eddig régészeti vizsgálatokat. 2021 augusztusában Gabor Thomas, a Readingi Egyetem munkatársa által vezetett régészek azonban bejelentették a kolostor felfedezését a Szentháromság-templom területén. A ma is zajló, hároméves ásatás részeként a csapat kiterjedt tanulmányozást tervez a kolostorban annak a reményében, hogy

bizonyítékot találnak az eddig elveszettnek hitt királynő létezésére.

Azt is remélik, hogy az újabb feltárások sikerrel járnak a kolostori épületek elrendezésével kapcsolatban, illetve olyan tárgyakra bukkannak, amelyek nyomokkal szolgálhatnak az egykor itt élő emberek mindennapi életéről.

Az angolszász érme, amire Cynethryth nevét verték Forrás: Classical Numismatic Group - CC BY-SA 3.0

– mondta Dr. Gabor Thomas, a Readingi Egyetem munkatársa a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Mindez értékes lehetőséggel szolgál ahhoz, hogy egyfajta ablakot nyisson az angol történelem ezen döntő szakaszába.

Hozzátette: a felfedezés lehetőséget adhat a holnap régészeinek arra, hogy potenciálisan vezető szerepet töltsenek be Nagy-Britannia egyik legizgalmasabb jelenlegi régészeti ásatásában.