Még nyolcvan év és „veszélyesen meleg” lesz a trópusokon

szárazság, aszály
A szárazság és aszály jelenségét tízezer évre visszamenőleg vizsgálták
Vágólapra másolva!
Kutatások szerint az elmúlt hónapokban a világ nagy részén tapasztalt rekordméretű hőhullámok az évtized végére egyre gyakoribbak lesznek. A szakértők úgy vélik, hogy az, hogy mennyire lesz meleg, „nagyban" attól függ, hogy a következő néhány évben sikerül-e visszafogni a szén-dioxid-kibocsátást világszerte.
Vágólapra másolva!

A számítások azt mutatják, hogy ha a világ országaiban a globális hőmérséklet-emelkedést 2 Celsius fok alatt tartják is az iparosodás előtti szinthez képest – amit a szakértők a legjobb forgatókönyvnek tartanak – a hőindex akkor is veszélyes szinteket ér el. Új kutatások szerint 2100-ra Nyugat- Európában, az Egyesült Államokban, Kínában és Japánban három-tízszer gyakoribb lesz a veszélyes állapot.

Szakértők szerint az évtized végére gyakoribbak lesznek az extrém hőhullámok Forrás: pexels.com

– mondta Lucas Vargas Zeppetello, a Harvard Egyetem klímakutatója és a Communications Earth & Environment folyóiratban megjelent tanulmány egyik vezető szerzője a The Guardian online portálnak. – Ez ugyanis óriási következményekkel jár emberek milliárdjai számára, elsősorban a globális déli térségben; a két eset között a különbség olyan, mint az éjszaka és a nappal.

Zeppetello csapata a Harvardon és a Washingtoni Egyetemen használt fel történelmi éghajlati adatokat, és ezeket a népességnövekedés, a gazdasági növekedés és a szén-dioxid-kibocsátás jövőbeli előrejelzéseivel kombinálta. Így egy valószínűség-alapú képletet dolgozott ki, amely megbecsüli, hogy milyen lehet a globális hőmérséklet a jövőben.

A szakemberek megjósolták a globális hőindex változását, tehát a levegő hőmérsékletének és páratartalmának kombinációját,

ami azt jelenti, hogy a hő hatásai az emberi szervezetben érezhetők. Az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat szerint, ha a hőindex hőmérséklet eléri a 39,4 fokot, akkor „veszélyesnek", ha pedig eléri az 51 fokot, akkor „rendkívül veszélyesnek" minősül.

A klímaváltozás miatt a hőhullámok hosszabb ideig tartanak és gyakoribbá válnak. Forrás: https://www.bbc.com/future/article/20220718-the-tips-from-science-for-staying-cool-in-a-heatwave

A legtöbb trópusi és szubtrópusi területen a napok fele egy évben „veszélyesen melegnek" számít.

A trópusokon a „rendkívül veszélyes" hőindex küszöbértékét valószínűleg évente több mint 15 napon is túllépik.

– mutatott rá Zeppetello. – Az évszázad végén a globális déli térségben élő emberek milliárdjainak példátlan hőterheléssel kell szembenéznie, amely rendszeresebbé válik a következő évtizedekben.

Hozzátette: a tudósok nem tudják, mi történik, ha a lakosság ilyen szintű hőindexnek van kitéve, ezzel a rendszerességgel.